U povodu godišnjice Oluje / Srpsko narodno vijeće: Suosjećamo sa svima koji ne zaboravljaju poginule

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Rat nikada nije bio prisutniji i vijest o njegovu kraju sporo putuje'

3.8.2019.
15:26
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U povodu 24. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja, iz Srpskog narodnog vijeća u subotu su objavili Izjavu sjećanja u kojoj su zatražili minutu šutnje i izrazili suosjećanje sa svima koji ne zaboravljaju svoje poginule članove obitelji, susjede i prijatelje kojih više nema.

"Izražavamo žaljenje za izgubljenim kućnim pragovima i zaraslim zavičajima. Iako nismo dio kolektivnog pamćenja koje je uspostavila država, na nama je da imena i prezimena žrtava kao i imena njihovih sela i gradova izgovaramo bez straha i dostojanstveno, da ih se sjećamo slobodno", stoji u izjavi koju je potpisao predsjednik SNV-a Boris Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je i da rat nije završio Olujom, ni nakon posljednjeg ubijenog starca, ni odlaskom posljednjeg traktora, ali ni  ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

"Rat nikada nije bio prisutniji i vijest o njegovu kraju sporo putuje", upozorili su iz SNV-a te naveli i da ta vijest još nije stigla do hrvatskih sudova, saborskih zastupnika ni do hrvatskih škola kao ni do svih onih koji ne znaju što bi sa sobom u miru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rat nije gotov i to najbolje znaju djeca srpske nacionalnosti koja u svojim školama moraju trpjeti stigmu zločinaca i osjećati krivnju za razorne posljedice rata", dodali su.

Upozoravaju da se u takvim okolnostima zaboravlja "ne samo na Srbe, pobijene i protjerane u Oluji i Bljesku, zlostavljane i odvođene tijekom rata nego se zaboravlja i na hrvatske civile, nastradale ili ubijene u tom ratu. Njihovo stradavanje postaje jednako nevidljivo i jednako nestvarno u društvu u kojem rat i ratni mitovi postaju vrijednosti same po sebi i za sebe, a nacionalna i vjerska pripadnost - životna postignuća", stoji u izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpsko narodno vijeće borilo se i borit će se za sjećanje u kojem će biti mjesta za sve one koji su stradavali ili koji i danas trpe nepravdu zbog svoje nacionalne i vjerske pripadnosti.

"Mi se sjećamo svih onih kojih više nema, svih njihovih krajeva. I mi koji ostajemo iza njih, kao i oni koji će doći nakon nas, ako ništa ne promijenimo u političkom sjećanju, bit ćemo dio poraza, dio historijskog sloma ideje o društvu pravednosti, jednakosti, solidarnosti i mira unutar granica i na njima", ističu iz SNV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednom ćemo morati kao društvo pogledati u ogledalo koliko god se bojali vlastita odraza", poručili su iz SNV-a te dodali: "što prije, to bolje, zbog slobode i jednakosti svakog čovjeka u ovom društvu."

"Nužnost tog postupka ogleda se i u tome što je nasilje u društvu posijano odavno i što ga je lako iščitati u školama, za političkim govornicama, u medijima ili pak na cesti. Povijest će se ponoviti svima onima koji između slavljenja rata i gotovo potpune odsutnosti solidarnosti i empatije ne vide povezanost", zaključili su iz SNV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo