Stresna vremena / Šokantni podaci: Broj ovisnika ubrzano raste u pandemiji, a znate li koja je najčešća ovisnost?

Image
Foto: Pixabay

Poruka je kako niti jedna ovisnost nije rješenje problema te da bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo uvijek postoji drugi način

9.12.2020.
13:48
Pixabay
VOYO logo

Iako su predviđanja bila da će se konzumacija opijata smanjiti u vrijeme prvog zatvaranja, stanje na terenu je pokazalo upravo suprotno. Najveći porast uzrokovan je ovisnicima o kokainu i amfetaminima, ali bilježi se i rast konzumenata o sintetskim kanabioidima čiji su stvarni učinci nepredvidivi, a nerijetko i opasni po život.

S ovisnošću se susreću i mlade generacije koje su do sada imale priliku pomoć zatražiti u Centru za zdravlje mladih Grada Zagreba, no prilikom prvog zatvaranja i obustave gradskog prometa, mladim ljudima je onemogućen dolazak u centar, piše Ordinacija.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradu Zagrebu se već deset godina prate urinarni biomarkeri otpadnih voda iz kojih je vidljiv značajan porast konzumacije određenih vrsta droga u glavnom gradu. 

Na okruglom stolu raspravljalo se, uz ovisnosti o drogama, o ovisnosti o alkoholizmu, klađenju i kockanju kao vrlo važnim temama.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vanjski uvjetovane krize, poput korona krize, samo dodatno povećavaju unutrašnje krize u ljudima. Kako se raspada društvo, raspadaju se i ovisnosti, a svaka mentalna ovisnost je razlog unutarnje krize. Iako su se kasina i kladionice fizički zatvorili, oni djeluju online stoga su ovisniku o kocki i klađenju itekako dostupni. Strah povećava unutarnju potrebu za užitkom pa tako ovisnik u vrijeme ove krize još lakše poseže za svojom drogom, u ovom kontekstu kockom'', izjavio je dr.sc. Luka Maršić, prof. antropologije, Klinika za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice Zagreb.

Ovisnost o alkoholizmu je najčešća ovisnost u mnogim društvima pa tako i u Hrvatskoj koja broji preko 200.000 liječenih alkoholičara.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U životu svakog čovjeka razlikujemo očekivane i neočekivane događaje. S očekivanim događajima se znamo nositi, no kada je riječ o neočekivanim događajima poput gubitka voljene osobe, potresa ili pandemije, mi ne znamo kako ćemo reagirati. Nakon potresa u Zagrebu i s početkom pandemije koronavirusa neki naši građani su se odlučili po prvi puta u životu zatražiti psihijatrijsku pomoć. Sjetimo se samo snimaka pomahnitalog kupovanja alkohola prije prvog zatvaranja, kao da dolazi smak svijeta. Kupovali su ga i ljudi koji nisu ovisnici, no na taj način su liječili svoju anksioznost te došli u zamku da i sami postanu ovisnici. Ovisnost je vezana za poremećaj nagrađivanja u mozgu, alkohol prvo uzimamo kao nagradu, a zatim da odgodimo negativne osjećaje, što već prelazi u ovisnost koja se mora liječiti'', naglasio je prim. Anto Orešković, dr. med., voditelj Odjela za alkoholizam i druge ovisnosti Psihijatrijske bolnice ''Sv. Ivan''. 

Poruka svih sudionika okruglog stola je kako niti jedna ovisnost nije rješenje problema te da bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo uvijek postoji drugi način. Potražiti psihološku pomoć u izazovnim vremenima u kojima se trenutno nalazimo jest najbolje prevencija potencijalnih ovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo