MANJE NAPADA NA LJUDE? / Sokolovima se nekada plašilo vrane, no koliko je to korisno? Sokolar za RTL.hr: 'Imperij uzvraća udarac'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predlaže mjeru koja se provodi s galebovima

11.5.2022.
12:00
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Uklanjanje gnijezda vrana prije njihova gniježđenja, a u vrijeme kada u istima nema ni jaja niti ptića metoda je koju Grad Zagreb sada koristi kako bi smanjio napade vrana na ljude za vrijeme kada njihovi poletarci pokušavaju poletjeti, ali u principu ispadaju iz gnijezda.

Iznimno zaštitnički nastrojene inteligentne ptice tada sve smatraju prijetnjom pa se znaju strmoglaviti na prolaznike. U principu ne postoji neko rješenje koje bi to spriječilo, no nekada se pokušavalo i uz pomoć sokolara. Naime, sokolar bi na jedno mjesto dovezao pticu grabežljivicu zbog koje bi vrane naposljetku napustile mjesto boravka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Emiliom Menđušićem, voditeljem Udruge Sokolarski centar Dubrava, ovlaštenom ustanovom Ministarstva zaštite okoliša i prirode za skrb i držanje zaštićenih životinjskih svojti, porazgovarali smo o učinkovitosti te metode.

Za RTL.hr govori kako ih se i dalje poziva zbog tog problema, ali da se u principu na takve intervencije ne odazivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL.hr donosi najnovije slučajeve /

Biciklisti se zamjerili vranama na Knežiji? Vrebaju kraj škole, napadaju. Doznajemo kako se obraniti

Image
RTL.hr donosi najnovije slučajeve /

Biciklisti se zamjerili vranama na Knežiji? Vrebaju kraj škole, napadaju. Doznajemo kako se obraniti

"Sokoli mogu riješiti problem ako su stalno tamo", kaže pa dodaje kako si rijetko tko može priuštiti da sokolari posjećuju lokalnu zajednicu 365 dana.

"To je posao koji ne završava, vrane su tu uvijek, nisu tu da nas gnjave", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i kako se histerija oko vrana treba staviti u okvire, a govori i kako se vrtimo u krug jer poduzimamo neke mjere, a zapravo bi trebali drugačije organizirati otpad. "Ptice su izgubile staništa. Možemo ovo nazvati 'Imperij uzvraća udarac'", tvrdi.

Prokomentirao je i mjeru uklanjanja gnijezda koju provodi grad, a kaže kako to neće riješiti stvar. Protiv iste, podsjetimo, javile su se i brojne udruge za zaštitu životinja, a pobunile su se i protiv sokolova. "Možemo mi pustiti sokola koji će negdje tamo na trgu raščerupati vranu, ali to nije način. Nije to ugodno ni gledati. U pravu su kad se bune", tvrdi Menđušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On potom predlaže mjeru koja se provodi s galebovima, a to znači zamjenu jaja plastičnima. "Ptica onda sjedi na njima, a ni ne zna da se iz njih ništa neće izleći", pojašnjava. Zaključuje kako se tako u par godina može smanjiti broj vrana.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo