PRAVO NA OBUSTAVU RADA / Solidarnost na djelu: Prosvjetarima sletjela i podrška pilota u štrajku, oni se zabrane dobro sjećaju

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pravo na obustavu rada zajamčeno je Ustavom i ako je zakonito najavljena nitko je ne smije osporavati

21.10.2019.
9:26
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) čiji su članovi piloti Croatia Airlinesa pruža punu podršku svim zaposlenicima i zaposlenicama osnovnih i srednjih škola koji ovoga trena štrajkaju, poručili su u otvorenom pismu. 

Pravo na obustavu rada zajamčeno je Ustavom i ako je zakonito najavljena nitko je ne smije osporavati jer time ugrožava vladavinu prava, podsjećaju iz HSPP-a i dodaju: ''Štrajk u obrazovnom sustavu samo je krajnja posljedica loših politika koje su desetljećima srozavale ugled učitelja, nastavnika i profesora - profesije koja je jedna od stupova društva koje sebe smatra civiliziranim''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prozivanje ljudi koji su nama, našim roditeljima i djeci prenosili svoje znanje i odgajali nas jer škole i odgajaju i obrazuju; prijetnje sudskom zabranom štrajka, omalovažavanje izjavama najviših dužnosnika koji 'ne razumiju razloge štrajka' nije način rješavanja problema obrazovanja. Nadamo se da će štrajk prosvjetnih radnika iz temelja promijeniti odnos društva prema znanju i onima koji ga prenose'', poručili su iz HSPP-a. 

Podsjetimo, sindikati u Croatia Airlinesu, ali i ne samo oni, dobro se sjećaju kada im je sudski zabranjeno štrajkati, a upravo ovih dana kao prijetnja i nad sindikatima prosvjetara visi mogućnost zabrane štrajka.

Vlada trenutno ima tri opcije, kazao je jučer ministar rada Josip Aladrović: "Možemo tražiti od Suda zabranu štrajka, možemo jednostrano donijeti odluku o zabrani štrajka, a možemo ne učiniti ništa. Sve će biti riješeno u idućem tjednu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što im se tu najviše isplati, odlučit će sljedećih dana. U međuvremenu je, točnije jutros, propalo mirenje sa sindikatom visokog obrazovanja pa od četvrtka nastave neće biti ni na fakultetima.  

Aladrović je danas nakon sastanka s predstavnicima sindikata visokog obrazovanja ustvrdio da je ono što sindikati traže vladi neprihvatljivo, a na pitanje zašto prijeti štrajkašima u osnovnim i srednjim školama, opetovao je da to nisu prijetnje već da su samo iznijeli opcije koje postoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo