gospin otok / Solin odredište katoličkih obitelji: 'Čežnja za pripadanjem svojoj obitelji ne može biti ugašena Konvencijama'

Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup poručio je da je obitelj i dijagnoza i terapija našeg društva te da ne smije imati oporbu

16.9.2018.
21:00
VOYO logo

"Obitelj - izvor života i radosti" geslo je trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se održao na Gospinom otoku u Solinu. Na središnjem misnom slavlju okupilo se 20 tisuća vjernika iz svih dijelova Hrvatske, a pridružila im se i predsjednica Republike. Nadbiskup Marin Barišić u propovijedi je poručio da se borba za život i budućnost čovjeka danas u najvećoj mjeri događa upravo u borbi 'za' ili 'protiv' obitelji. 

Zaigrana djeca u Solinu mogla bi biti razglednice grada koji je po broju rođene djece prvi u Hrvatskoj. I Danijela se s Brača prije devet godina tu odlučila doseliti sa suprugom i troje djece.

"Ovo je zaista grad koji pruža dobre uvjete za život posebno za obitelji s djecom govoreći o školama, vrtićima, ova lijepa površina Gospin otok gdje se djeca mogu igrati", kazala nam je Danijela Eterović Vujević. A Gospin je otok danas bio odredište katoličkih obitelji.

Oko 20 tisuća vjernika okupilo se na središnjoj misnoj proslavi. S djecom stajati nekoliko sati na suncu nije bilo lako, ali svi su na kraju, kažu, bili zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je bila žrtva, mi smo se htjeli žrtvovati i doprinijeti ovom jednom zajedništvu i da pokažemo da nismo sami i da se ono što je teško se zapravo isplati podnijeti za obitelj", smatra Dubrovčanka Ivana Marić. Obitelj je, smatra nadbiskup Marin Barišić uništena raznim ideologijama. U homiliji je istaknuo kako je obitelj i dijagnoza i terapija našeg društva te da ne smije imati oporbu. 

"Univerzalno i povijesno iskustvo ljudskoga roda svjedoči da je brak zajedništvo muškarca i žene, a obitelj zajedništvo roditelja i djece. I to se nikada ne smije i ne može promijeniti", kazao je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na u Saboru usvojenu ratifikaciju Istanbulske konvencije.

"Čežnja za pripadati svojoj obitelji i imati roditelje i rodoslovlje, ne može biti ugašena nikakvim Konvencijama i uklanjanjima imena roditelja iz školskih svjedodžbi, ni uvođenjem brojeva umjesto imena djeteta već od vrtićke dobi", nadodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U molitvama s vjernicima bili su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Damir Krstičević. Po završetku misnoga slavlja gužva oko predsjednice, jedna od onih koji su joj uspjeli pristupiti je predsjedničina imenjakinja Kolinda, samohrana majka dviju blizanki. 

"Borimo se, borimo da bude bolje da djeca imaju sve što moja što druga. Malo je sustav zakazao glede  alimentacija da se po 10 - 13 godina moramo boriti za ono što pripada našoj djeci. Ali nadam se da će se stanje popraviti", optimistična je Kolinda Bradarić Šljujo iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Solinu se natalitetna slika davno popravila i sve je bolja pa grad domaćin današnjeg susreta katoličkih obitelji mnogima može biti uzor.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo