Dice sve više / Solinski natalitet vidljiv golim okom. Manji prirez, jeftiniji kvadrat, poticaji, stipendije. Gradonačelnik: 'Ima nas i više'

Image
Foto: RTL

Gradonačelnik Ninčević otkriva da čak poznaje neke obitelji koje nisu obuhvaćene popisom stanovništva. Grad na obodu Splita je fenomen...

10.2.2022.
9:15
RTL
VOYO logo

Nedavni nam je popis stanovnika donio tužnu spoznaju da 191 selo nema stanovnika, da je Slavonija opustošena, da gotovo svaka treća osoba u državi prima penziju. Ali, da ne govorimo samo o propasti, popis nam je pokazao da imamo i 9 gradova kojima broj stanovnika raste.

Među 9 veličanstvenih je i Solin, grad u kojem je natalitet doslovno vidljiv golim okom. Tamo imaju 1000 stanovnika više nego prije 10 godina, sve je puno mladih obitelji, a i gradonačelnik živi što propovijeda: čovjek ima troje djece. U Solinu je bila Dragana Eterović...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suze i plač koji vesele u jednom od rijetkih gradova u kojem se više rađa nego umire.

Solinjanin Damir Rančić kaže: "Ja ima ovih dvoje i još je jedan u vrtiću tako da, stvarno di god da šetam, stalno vidim kolica stavrno ima puno male djece."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Ana Jakšić...: "Postoji tu uvijek mjesta za rast i razvoj, obzirom da se svake godine rodi sve više i više djece u našem susjedstvu u tri zgrade preko 10-ero djece je rođeno."

"Možda je to u početku bilo jeftinijom cijenom kvadrata nego po drugim mjestima, a sada je jednostavno stvorena takva infrastruktura da svakoj obitelji tu odgovara živjeti i ima sadržaja za djecu i mlade i stavrno je super", otkriva Iveska Vukan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve puno superlativa i ponosa nakon objave novog popisa. Nema nikakve tajne, manji prirez nego u Splitu, jeftiniji kvadrati, poticaji za djecu, gradske stipendije, samo su dio priče.

Mate Borozan otkriva i ovo: "... zato što su ovdje svi stanovnici sa sela i jedino ono što ovi Vlaji rade dicu, a ovo sve zanemarite."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marina Bekavac pak vidi i drugi stranu: "S obzirom na demografsku situaciju, to je fantastično. Daj bože da u svakom gradu u zemlji bude tako. Ali nažalost nije tako."

Gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ) vjeruje da ih u Solinu ima čak i više od popisanih 24 tisuće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo siguran sam da je taj broj veći! Nakon kontakta s nekim obiteljima, oni, evo, nisu iz raznoraznih razloga niti bili popisani. Što se tiče grada Solina, vjerujem da imamo sigurno tisuću, dvije ljudi više nego što su službeni podaci."

Solinskog standarda drži se i on: "Ja imam troje djece, u tom sam prosjeku što se tiče grada Solina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrtiće u Solinu pohađa više od 870 mališana, a gradi se još. Ravnateljica vrtića "Cvrčak" Anđela Biuk kaže:

"Ja se sve nadam da ćemo otvaranjem novih kapaciteta moći odgovoriti na sve potrebe. Međutim, uvijek se pojavi neki broj djece koji ostaje neupisan. Tako odlazim kod osnivača i pronalazimo zajedno nove vrtiće, nove projekte da bismo mogli sve odraditi kako treba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rančić, dakle, ima troje djece. Planira li, možda, još širiti obitelj?

"Žena za sada kaže da može, ali - s drugom nekom ženom. Šalim se! Ne znam, vidjet ćemo, to je stvarno privilegija i oboje uživamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato za Solin straha nema, jer dječje graje ovdje ne nedostaje. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo