jasno i glasno / Šoljić: 'Radnici '3. maja' za partnera koji jamči nastavak proizvodnje i isplatu plaća'

'Očekujemo od potencijalnoga kineskog investitora, ako to Vlada nije shvatila, da shvati o čemu se ovdje radi'

30.4.2019.
16:42
VOYO logo

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost "3. maja" Juraj Šoljić izjavio je uoči dolaska kineskog izaslanstva u to brodogradilište da radnici pozdravljaju ulazak svakog partnera koji će im jamčiti isplatu plaća i nastavak brodograđevne djelatnosti.

Rekao je da su sindikati u stalnom kontaktu s direktorom "3. maja" Edijem Kučanom, koji sudjeluje u razgovorima s kineskim gospodarstvenicima. Dodao je da je kao član Nadzornog odbora "3. maja", u kojemu predstavlja radnike, pozvan na sastanak s kineskim investitorima kako bi se u razgovore uključili i predstavnici radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo od potencijalnoga kineskog investitora, ako to Vlada nije shvatila, da shvati o čemu se ovdje radi, da se radnicima što prije isplati plaća, da se zajedno s Vladom i Ministarstvom gospodarstva dogovori tijek ulaska partnera u vlasništvo. Pozdravljamo bilo kakav oblik nastavka brodograđevne djelatnosti u '3. maju' unutar Uljanik grupe ili, ako se iskaže potreba, izvan nje, rekao je Šoljić. On pozdravlja "sve radnje koje će dovesti do nastavka brodograđevne djelatnosti, od početka, obrade crne metalurgije, projekta, konstrukcije do primopredaje brodova u '3. maju' te zaštite radnih mjesta".

Istaknuo je da će radnici "predočiti želju i volju za radom da zarade plaću" te vjeruje da će Kinezi u "3. maju" prepoznati svoj interes i da će ga Vlada poslušati i odlučiti da se brodovi koji su se počeli graditi u "3. maju" tu i završe, da se hrvatska brodogradnja održi .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit o mogućnostima obavljanja i drugih poslova u "3. maju", Šoljić je odgovorio da je "3. maj" s tvrtkom "Vulkan Nova" u zadnjih tjedan dana ugovorio poslove koje prošla uprava nije bila u stanju ugovoriti u šest mjeseci.

"Pred potpisom je ugovor za tvrtku 'Ital Aqua' jer možemo napraviti poslove obrade više od 200 tona crne metalurgije u sekcijama, vrijednosti veće od tri milijuna kuna. Pregovaramo i s Brodogradilištem 'Viktor Lenac' o izradi barže, posla od oko milijun eura. Dakle, mi uz brodograđevne djelatnosti i izgradnju brodova možemo ugovarati bilo kakve poslove koje prošla uprava na čelu s bivšim direktorom Maksimilijanom Percanom nije ugovarala", rekao je Šoljić je dodao i kako se očekuje i potpisivanje ugovora za izgradnju trupa za njemačkog naručitelja, za posao vrijedan milijune eura te da "3. maj" tako može osigurati dodatnu zaradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) s predsjednikom uprave Huom Wenmingom na čelu stiglo je u utorak ujutro u Uljanik, gdje su se u razgovoru s članovima Uprave i Nadzornog odbora upoznali s pojedinostima poslovanja brodogradilišta, a popodne kinesko izaslanstvo stiže u "3. maj".

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak da su razgovori s predstavnicima China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) o Uljaniku i "3. maju" bili vrlo temeljiti i otvoreni te kako se očekuje da nakon posjeta Puli i Rijeci razmotre mogućnosti suradnje ili partnerstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak kako tek treba vidjeti postoji li određeni interes kineske brodograđevne kompanije, čiji su predstavnici u posjetu brodogradilištima u Puli i Rijeci, dodajući da je još rano o bilo čemu govoriti te kako "treba biti u potpunosti realan".

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo