ovisni o turizmu / S&P potvrdio kreditni rejting RH na minus BBB uz stabilne izglede: 'HNB ima dovoljno velike devizne rezerve'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Unatoč nesigurnim političkim okolnostima, Hrvatska aspiracija za ulaskom u eurozonu će utjecati pozitivno

30.5.2020.
12:27
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Kreditna rejting agencija Standard and Poor's potvrdila je u petak navečer kreditni rejting Hrvatske 'minus BBB' sa stabilnim izgledima, unatoč tome što u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od devet posto.

Bolje podnijeti privremeni šok

''Razlog zbog kojeg očekujemo pad gospodarstva od devet posto nalazi se u strogim mjerama protiv širenja Covida 19 u Hrvatskoj i inozemstvu. Ipak, vjerujemo kako je smanjenje makroekonomskih neravnoteža zadnjih godina pomoglo Hrvatskoj da bude u povoljnijoj poziciji i bolje podnese privremeni šok bez trajnih negativnih posljedica za državne uvjete zaduživanja'', navodi se u izvješću S&P-a, koji je tom ocjenom zadržao rejting Hrvatske na investicijskoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom se posebno se posebno izdvaja činjenica da je Hrvatska jako ovisna o turizmu koji čini 20 posto udjela u BDP-u Hrvatske, piše Novac.hr. Ali se naglašava kako Hrvatska narodna banke ima dovoljno velike devizne rezerve, te ugovorenu takozvanu 'swap liniju' s Europskom središnjom bankom, što omogućava ublažavanje pritisaka na likvidnost financijskog sustava. Dodaje se i kako S&P smatra da HNB ima dovoljno snage da održava stabilnim tečaj kune u odnosu na euro.

Image
VIJEĆE ZA EURO /

Plenković: 'Bilo bi lakše da smo u eurozoni, ne štedimo ionako u kunama'

Image
VIJEĆE ZA EURO /

Plenković: 'Bilo bi lakše da smo u eurozoni, ne štedimo ionako u kunama'

''Unatoč tradicionalnom nesigurnim političkim okolnostima, Hrvatska aspiracija za ulaskom u eurozonu će pozitivno utjecati na provođenje nekih strukturnih reformi u iduće dvije ili tri godine. Napredak u poboljšanju poslovne klime, javnog sektora, pravosuđa i produktivnosti mogao bi tako rezultirati povećanjem dohotka prema prosjeku EU i usporiti emigraciju'', tvrdi se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo