Joseph Borrell / Španjolski ministar vanjskih poslova: 'Europa ima mnogo za naučiti od Kine'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Riječ je o prvom španjolskom ministru koji dolazi u posjet Hrvatskoj u posljednjih 14 godina

29.5.2019.
13:37
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

"Europa ima mnogo toga za naučiti od Kine", kazao je u srijedu u Zagrebu ministar vanjskih poslova Josep Borrell kojemu je u razgovoru s hrvatskom šeficom diplomacije Pelješki most bio jedna od važnijih tema. 

"Želim naglasiti važnost koju Španjolska pridaje odnosima s Hrvatskom i želji da oni rastu", kazao je Borrell, 72- godišnji član španjolske socijalističke vlade i rođeni Katalonac koji se prometnuo u jednog od najistaknutijih protivnika neovisnosti te pokrajine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajno ili ne, u Zagreb je stigao nedugo nakon posjeta katalonskog ministra vanjskih poslova Alfreda Boscha. Katalonska vlada u Zagrebu ima i svoje predstavništvo za jugoistočnu Europu. 

Borrell je na tiskovnoj konferenciji na Zrinjevcu kazao kako je s ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić razgovarao o bilateralnim temama poput jačanja gospodarske suradnje, budućnosti Europske unije u kontekstu brexita i novog višegodišnjeg proračuna te o hrvatskim prioritetima tijekom predsjedanja tim savezom početkom iduće godine, poput proširenja na jugoistok Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi španjolski diplomat iskazao je podršku hrvatskom ulasku u OECD, šengensku zonu i eurozonu i zaključio kako Zagreb i Madrid trebaju raditi na jačanju međusobnog interesa građana dviju zemalja. 

Borrell je naglasio i kako je s hrvatskom kolegicom razgovarao i o odnosima koje EU i Hrvatska imaju s Kinom i mostom "koji se gradi blizu Dubrovnika". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kina je veliki igrač, sve prisutniji u Europi. Imamo mnogo za naučiti od te države, zanima nas njezina ekonomska i politička aktivnost u istočnoj Europi ", poručio je španjolski ministar, dodavši kako je ovaj posjet dobra prilika za upoznavanje s brojnim gospodarskim i političkim aktivnostima Pekinga i Europe. 

Borrell kandidat za neku funkciju u EU?

Pejčinović-Burić je naglasila kako Hrvatska i Španjolska njeguju "tradicionalno dobre i prijateljske odnose", čemu pridonosi kulturološka i povijesna pripadnost istom "euromediteranskom krugu zemalja", ali i EU-u i NATO savezu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegujemo zajedničke vrijednosti i međusobno se podržavamo u mnogim europskim i globalnim pitanjima", zaključila je. 

Ekonomska razmjena između Hrvatske i Španjolske je u porastu. Prije dvije godine ona je iznosila 673 milijuna, a prošle je narasla na 741 milijuna eura. Raste i broj španjolskih turista u Hrvatskoj - prošle godine ih je bilo 290 tisuća, a hrvatska ministrica je tu činjenicu zahvalila "dobroj zračnoj povezanosti" dviju zemalja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borrell je bivši predsjednik Europskog parlamenta u razdoblju od 2004. do 2007. i prvi na listi za europske izbore svoje stranke PSOE koja je na njima zabilježila pobjedu i postala najveća nacionalna stranka unutar političke grupacije S&D-a. 

Riječ je o prvom španjolskom ministru koji dolazi u posjet Hrvatskoj u posljednjih 14 godina, a tom će se prigodom, osim s ministricom, susresti i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski mediji poput El Paisa pišu kako je Borrell potencijalni kandidat za neku od vodećih funkcija u EU-u o kojima će se pregovarati u narednim danima, a sam je pozivao na snažniju ulogu Španjolske u europskom savezu. 

"Francuska i Njemačka su pokazale da same više nisu u poziciji voditi Europu naprijed. U tom vodstvu je potrebno još država", poručio je nakon izbora, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo