stradalo 14 osoba / Španjolski sudac poslao dvojicu osumnjičenih za napade u Barceloni u zatvor, uhićene i tri osobe u Maroku

Image
Foto: Španjolska policija/Twitter/eldiariomontanes.es

Treći osumnjičenik, Salih El Karib, koji je vodio internetski kafić u gradu Ripolliju gdje je većina od 12 osumnjičenika živjela, ostat će u pritvoru zbog daljnje istrage

23.8.2017.
7:38
Španjolska policija/Twitter/eldiariomontanes.es
VOYO logo

Sudac španjolskog visokog suda poslao je dvojicu od četvorice osumnjičenika za napad kombijem u Barceloni, Mohameda Houlija Chemlala i Drissa Oukabira u zatvor optuživši ih za članstvo u terorističkoj organizaciji i ubojstvo, prema presudi suda objavljenoj u utorak.

Treći osumnjičenik, Salih El Karib, koji je vodio internetski kafić u gradu Ripolliju gdje je većina od 12 osumnjičenika živjela, ostat će u pritvoru zbog daljnje istrage. Četvrti osumnjičenik Mohamed Aalla, bit će pušten na slobodu pod određenim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chemlal, osumnjičen za pripadnost islamističkoj skupini koja je izvela terorističke napade u Kataloniji, rekao je u utorak pred sucem u Madridu kako je skupina planirala veće napade eksplozivom u Barceloni, tvrde španjolski mediji pozivajući se na izvore iz suda, a španjolska javna televizija RTVE tvrdi da je cilj bila katedrala Sagrada Familia.

Dvojica od osumnjičenih pripadnika islamističke skupine koja je izvela napade u Kataloniji prošli tjedan rekli su sudcu kako je lokalni imam potaknuo napad, rekao je izvor upoznat sa njegovim svjedočenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE JOŠ:

>> Obrat u istrazi napada u Barceloni: vozač koji je kombijem ubio 13 ljudi je možda još uvijek u bijegu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Reporter RTL-a u Barceloni: Petar Panjkota donosi detalje napada koji je šokirao cijeli svijet

>> Divjak: 'Preporuka MZO-a školskim odborima je odgoda maturalnih putovanja u Španjolsku'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Teroristički napad u Barceloni: broj mrtvih popeo se na 14, a policija uhitila četvrtu osobu povezanu s terorističkim napadima

>> Sedmogodišnji dječak nestao nakon napada u Barceloni: djed pokrenuo potragu za unukom putem Facebooka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Hrvatica iz Barcelone za Direkt: 'Očekivano je da će biti napad u Barceloni, ali kad se to dogodi ispred vrata gdje svaki dan prolaziš nije ti svejedno' 

>> Uznemirujuće fotografije iz Barcelone: kombi se zaletio u skupinu pješaka u poznatoj turističkoj ulici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abdelbaki Es Satty, bivši imam u gradu Ripolliju odakle su većina članova terorističke ćelije, poginuo je u eksploziji u kući noć prije nego što je izvršen napad kombijem u Barceloni dok je skupina pripremala eksploziv kako bi izvela veći napad.

U napadima prošli četvrtak u Barceloni i Cambrilsu ubijeno je 15 osoba jurećim kombijem i hladnim oružjem, a za napad je osumnjičena skupina od 12 muškaraca od kojih su četvorica ostali živi i izvedeni u utorak pred sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chemlal (21) je najmlađi od četvorice koji je prvi izašao pred suca. On je ozlijeđen u noći na četvrtak u eksploziji kuće u mjestu Alcanar.

Trojica uhićenih u Maroku

U Maroku su uhićene tri osobe povezane s napadima u Kataloniji nakon što je marokanska policija u Casablanci privela distributera plinskih boca koji je u katalonskom gradiću Ripollu bio susjed Younesu Abouyaaqoubu, bjeguncu ubijenom u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marokanska policija uhitila je Hichama Ennadiha koji je raznosio stanarima plinske boce a prije odlaska u Maroko živio u Ripollu, gradiću gdje je živjela većina od 12 osumnjičenih za teroristički napad, piše španjolska novinska agencija EFE pozivajući se na izvor iz ministarstva unutarnjih poslova. 

Ennadih je identificiran tijekom pretresa jednog stana u Ripollu, u Kataloniji, tijekom akcije katalonske policije. On je privremeno prebivao u stanu u kojem je mogao živjeti, ili kratko boravio Abouyaaqoub, glavni osumnjičeni za ubojstvo 14 osoba u Barceloni.
Katalonska policija je Abbouyaaqouba pronašla u ruralnom području 50 kilometara od Barcelone te ga ubila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je prema istrazi bio vozač bijelog kombija kojim su pregaženi prolaznici na šetalištu u centru Barcelone. Ennadih, čiji brat također raznosi plinske boce za grijanje vode, živio je u istoj zgradi i bio susjed Abouyaaqoubu u Ripollu.
Šef katalonske policije je u ponedjeljak rekao kako je džihadistička ćelija bila sastavljena od 12 osoba, od kojih su četvorica ostala živa i uhićena, te da su planirali izvršiti napade eksplozivom.  Policija je pronašla oko 120 plinskih boca i materijal za pravljenje eksploziva u kući u kojoj je prošli tjedan došlo do slučajne eksplozije u kojoj su poginula dva osumnjičenika.

Treći, ozlijeđeni i uhićeni Mohamed Houli Chemlal (21), rekao je u utorak na sudu u Madridu kako su planirali veće napade eksplozivnim napravama na znamenitosti u Barceloni, izvijestio je EFE pozivajući se na izvor sa suda. Nakon što im je eksplozija pokvarila plan napali su vozilima i hladnim oružjem. Pojavljivanje četvorice uhićenih pred sucem bilo je zatvoreno za medije i javnost.
Šef katalonske policije rekao je u ponedjeljak kako je ćelija od 12 članova odgovorna za napade u Kataloniji razbijena no da će se istraga u međunarodnom okviru nastaviti. Chemlal je sucu rekao kako osim 12 osoba poznatih policija više nitko nije bio umiješan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Maroku su osim distributera plinskih boca uhićene još dvije osobe. U gradu Nadoru je priveden Nourine Oukabi, bratić Mousse i Drissa, zbog "veličanja terorizma" u Kataloniji. Moussu je policija ubila u gradiću Cambrils dok je Driss uhićen te u utorak izašao pred sudca. Policija provjerava da li je Nourine imao stvarnu namjeru napada na španjolsko veleposlanstvo u glavnom marokanskom gradu Rabatu.

Treća uhićena osoba u Maroku je muškarac koji je mogao imati veze sa Moussom. On je priveden u gradu Oujdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo