Kod molata / Spašena dvojica zadarska ribara: 'Čuli smo glasove i vidjeli ih da se drže za frižiderčić'

Zadarski ribari imali su sreće jer u mraku po nemirnom moru pronađeni

9.10.2020.
20:57
VOYO logo

Dvojica zadarskih ribara spašena su u sinoćnjoj akciji policije nakon što je njihov brod potonuo između otoka Molata i Sestrunja. 62-godišnjak i 52-godišnjak pronađeni su kako plutaju u moru.

Pomorska nesreća

Policijski brod “Škabrnja” gasio je motore ne bi li posada na uzburkanom moru po mrkloj noći makar čula zapomaganje. Tako su pronašli dvojicu ribara gdje plutaju dva sata nakon što je u ribarski brod prodrlo more.

“Kad smo čuli glasove jednostavno smo reflektore u tom smjeru okrenuli upalili motore i išli u to smjeru vidjeli smo nekakav frižiderčić i oni su se držali za njega. Tako da smo bili sretni što našli”, rekao je Franko Grancarić, zapovjednik ophodnog broda “Škabrnja”.

Istraživanje uzroka pomorske nesreće još traje, ali iz lučke kapetanije smatraju da je i točna pozicija brodoloma olakšala potragu.

''Srećom je voditelj brodice bio toliko pribran da je prije samog događaja svome inu javio točnu poziciju gdje tone tako da smo na temelju tih zaprimljenih podataka pretraživali točno to mjesto'', izjavio je Alen Rukavina, lučki kapetan Zadar.

Iskusni ribari znaju kako je preživjeti brodolom.

“Kako ne, ja sam bio na Pacifiku I tamo smo se potopili i tamo je more bilo 10 do 12 metara i ostali smo živi”, ispričao je Milan Kolega, ribar s Kalija.

Smatra da bi zadarskim ribarima bilo lakše da su imali prsluke za spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Uspješna akcija! /

Spašena dvojica ribara kod Molata: U moru su proveli dva sata držeći se za plutajući hladnjak

Image
Uspješna akcija! /

Spašena dvojica ribara kod Molata: U moru su proveli dva sata držeći se za plutajući hladnjak

''Mi imamo prsluke, a oni možda nisu imali ništa onda im je to dobro došlo, a čovjek se hvata i za slamke, ali tamo di smo mi bili tamo ne pomaže ni prsluk, samo dragi Bog'', dodaje Kolega.

Preživljavanje uvelike ovisi temperature mora, jer što je hladnije brže dolazi do pothlađivanja.

''Ukoliko osoba nema uzgonsku napravu koja će je održavati na površini ta osoba je osuđena na dugotrajno plivanje što je vrlo zahtjevno I teško u takvim uvjetima. naravno da će i vremenski uvjeti uvelike otežati samo preživljavanje'', kazao je David Pivalica, instruktor traganja i spašavanja na moru HGSS.

Zadarski ribari imali su sreće jer u mraku po nemirnom moru pronađeni, ali značajnu ulogu za održavanje na površini je imao frižider za koji su se držali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo