novi plan čuvanja / Spašena sezona, Plenković i Cerar se dogovorili: 'Shvatili smo da imamo isti cilj'

Hrvatska može odahnuti! Turistička sezona neće biti rekordna po gužvama na hrvatsko-slovenskoj granici

29.4.2017.
18:22
VOYO logo

Hrvatska može odahnuti! Turistička sezona neće biti rekordna po gužvama na hrvatsko-slovenskoj granici. Premijer Andrej Plenković uspio je uvjeriti slovenskog kolegu da ublaže kontrole na granici i tako smanje kilometarske kolone. 

Unatoč želji da daju izjave jedan do drugoga i pokažu zajedništvo nakon uspješnog sastanka, Cerar i Plenković morali su ipak svatko na svoju stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali stavove su uskladili te postigli dogovor s predsjednikom Europske komisije Jean Claude Junckerom oko ublažavanja šengenske kontrole na granicama.

"Ono što smo dogovorili danas je da će nam EK pomoći u provedbi novih pravila na način da će se sa sustavnih na ciljane kontrole temeljem vodiča koji je Komisija izradila moći provoditi kada granična policija uvidi da su čekanja na granicama veća od 15 minuta", izjavio je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cerar kaže da će Slovenija i dalje dosljedno provoditi upute Europske komisije oko Šengena, ali da kolone nisu nikome u interesu.

"Shvatili smo da imamo isti cilj. Da se uredba Europske komisije provodi korektno u smislu da se na jednoj strani garantira sigurnost državljana EU, ali da pritom ne dolazi do stvaranja nepotrebnih kolona. Zbog toga je Komisija izdala i detaljnije smjernice kada preći na ciljanu kontrolu", kazao je slovenski premijer Miro Cerar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga oba premijera vjeruju da će se ova mjera poštovati.

"Ova se uredba revidirala zbog terorističkih akata, ne zbog toga da netko Hrvatsku kao članicu EU, ali ne i Šengenom stavi u podređeni položaj. Ali europsko pravo se može inteligentno primijenjivati, to je ono što mi sada radimo", nadodaje Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A unatoč dogovoru i premijerovu optimizmu za početak primjene dogovorenog, gužvi na ulazu i izlazu iz Slovenije bilo je i danas. Najgore je bilo onima u autobusima jer su čekali i do tri sata

Koliko je Hrvatskoj bitno da je sustav kontrole na granici brži govori i podatak Hrvatske turističke zajednice da je već prvog dana produženog vikenda došlo gotovo 50 tisuća turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo