HRVATSKI RESTAURATORI U AKCIJI / Spasit će čak 30 tisuća starih knjiga neprocjenjive vrijednosti od propasti: 'Pronalazim svašta. Od izmeta do prašine'

Čak 30 000 knjiga zaštitit će se i očistiti. Detaljan i pedantan posao koji se radi isključivo ručno, kistom, alkoholom i konzervatorskom mašću

18.10.2021.
7:00
VOYO logo

Jedna od najvrjednijih starih knjižnica u Hrvatskoj, ona u franjevačkom samostanu u Vukovaru, tisuće je svojih starih knjiga, krenula očistiti i zaštiti, poneke i restaurirati.

Misli na papiru, stare su stoljećima, a nakon Domovinskog rata prošle su težak put da bi se ponovno vratile u Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Knjige se moraju, svaka pojedinačno skinuti s police i pregledati. Otvoriti i ovisno u kakvom stanju je knjiga potrebno ju je isprašiti ponekad čak list po list“, rekla je Jelena Piaseovili Mikac, konzervatorica i restauratorica.

Insekti su najveći neprijatelj knjiga, ali na ovim listovima neprocjenjive vrijednosti, nekima čak iz 15. stoljeća, bude i voska od svijeća, baruta, stakla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pronalazim svašta. Od izmeta do prašine, čestice nedefinirane, čestica hrđe, papira kao označivača stranica, dijelova korica čak", kaže Ema Thur, restauratorica tehničarka.

"Ovaj zadnji dio je možda najzanimljiviji. Kada se premazuju. U stvari kao da malo ožive", rekla je Marina Petriček, također restauratorica tehničarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo da će oživjeti, nego će se njihov vijek trajanja produljiti za još stotine godina. Ogromna bi šteta bila da istrunu jer ove su knjige prošle puno toga. Mnoge su i "ranjene" u ratu, a mnoge i nestale, ali su se ipak vratile u knjižnicu.

"Jedan dio knjiga bio je je odnesen u samostan u Iloku. A drugi dio knjiga bio je u vojarni u Beogradu odakle ih je spasio pater Marko Kurolt", kaže Piaseovili Mikac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inkunabule ili prvotisci najvrjednije su knjige. Iz njih su franjevci učili filozofiju i teologiju, a nakon odlaska Osmanlija bile su dokaz povijesti i hrvatskog identiteta.

"U prosvjeti su, naravno, gledali da se govori hrvatski, da se uči hrvatski, a poznaju jako dobro svoj identitet da poznaju baštinu, da poznaju prije svega ono što je najosnovnije, njihova vjera", rekao je fra Ivica Jagodić, gvardijan Franjevačkoga samostana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Impresivnu knjižnicu možete obići i u virtualnoj šetnji internetom. No ipak, nema takvog osjećaja kao kad ste tamo, osjetite mirise i zadubite se u knjigu, baš kao što to ponekad učine i restauratori koji im udahnjuju – novi život.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo