SVJETSKA POSEBNOST / Speleolozi zaslužni za nova otkrića na Velebitu: Došli do četvrte jame dublje od 1000 metara

Image
Foto: Hrvatski planinarski savez / Marijan Sutlović

Hrvatska je dobila četvrtu jamu dublju od 1000 metara što je značajno u svjetskim okvirima

16.9.2019.
15:30
Hrvatski planinarski savez / Marijan Sutlović
VOYO logo

Nastavkom vrlo zahtjevnih speleoloških istraživanja u jami Nedam speleolozi su ovaj vikend došli do dubine 1021 metar čime je Hrvatska dobila četvrtu jamu dublju od 1000 metara što je značajno u svjetskim okvirima, izvijestio je Hrvatski planinarski savez (HPS). Istraživanja su organizirali članovi Speleološkog odsjeka PDS Velebit iz Zagreba u suradnji s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit.

Jama Nedam nalazi se na području svjetski poznatog strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi. Ukupna duljina kanala u jami sada je 1989 metara i jama se nastavlja dalje u dubinu. Zanimljivo je, ističe HPS, da se sve četiri naše najdublje jame nalaze na području Sjevernog Velebita, uključujući i jamski sustav Lukina jama – Trojama koji je dubok 1431 metar, a na istom području nalazi se još pet jama dubljih od 500 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duboke jame Sjevernog Velebita od posebnog su speleološkog i znanstvenog interesa. Geomorfološke posebnosti uključuju i 500 metara dugačke vertikale i velike podzemne dvorane koje se nalaze i 1000 metara ispod površine. Duboke jame pružaju nove spoznaje o geološkoj građi Velebita, kretanju vode na velikim dubinama, promjenama klime na Zemlji tisuće godina u prošlosti i o endemskim životinjama koje žive u podzemnim ekosustavima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo