ISPRAVLJENA NEPRAVDA / Spinraza napokon za sve: 'Zadovoljni smo, ali ostaje osjećaj tuge i žalosti što smo toliko dugo čekali'

Spinrazu će moći primati i odrasli pacijenti i oni na respiratoru

12.7.2019.
18:57
VOYO logo

Lijek Spinraza od danas je na listi HZZO-a i dostupan je svima koji boluju od spinalne mišićne atrofije (SMA), odlučilo je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Spinrazu će moći primati i odrasli pacijenti i oni na respiratoru. Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić istaknuo je kako će se nakon šest mjeseci, a potom i nakon godinu dana uzimanja lijeka raditi procjena kako bi se vidjelo je li liječenje učinkovito. Ako lijek ne djeluje, nakon evaluacije - liječenje se neće nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uključni kriteriji kao takvi su bili različiti, od danas na dalje su svi uključeni, ali i isključeni će biti po pravilima struke, tako da će struka, a ne politika ili financije odrediti na koji način će se liječiti naši pacijenti'', poručio je Vukelić.

''Konačno je došla odluka, zadovoljni smo, ali ostaje osjećaj tuge i žalosti što smo toliko dugo čekali. No, nepravda je ispravljena i svi će kako i treba dobiti pravo na liječenje'', istaknula je u razgovoru za RTL predsjednica Udruge roditelja vitalno ugrožene djece 'Kolibrići' Ana Alapić, i sama majka Mate koji boluje od SMA.

''Mate je sretan jer nećemo više prosvjedovati, olakšanje je njemu osjetiti i moje olakšanje'', kazala je i dodala: ''Ono čemu se veselimo jest da ćemo ljeto provesti u bolnici i da primimo sada tu prvu dozu Spinraze jer čekalo se upravo ovu odluku da se krene u postupak liječenja i sada se iskreno nadamo da ćemo već idućeg tjedna primiti poziv jer smo procjene obavili još u trećem mjesecu'', kazala je Alapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo