Prosvjed građana / Splićani prijete gradskim vlastima tužbama zbog 'udovoljavanja strancima': 'Park treba ostati park!'

Simbolično su trakom ogradili zelene površine te tvrde kako odbacuju tezu da žele gradu uskratiti turizam i neophodan profit

5.4.2019.
17:20
VOYO logo

Tko je važniji - turisti ili mi? Pitaju se stanari povijesne jezgre Splita koji su se jutros okupili na prosvjedu protiv korištenja jedinog parka u središtu grada za organizaciju ljetnih manifestacija. 

Tvrde da ih se pokušava otjerati iz središta grada kako bi se udovoljilo strancima. Prosvjednici prijete tužbama pa je pred gradskim vlastima teška odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako pitate stanare koji su jučer prosvjedovali zbog sve većeg korištenja Đardina kao ljetne pozornice, dileme nema.  

"Smatram da bi grad Split stvarno trebao naći neko novo rješenje i novi program koji je primjereniji ovoj lokaciji", rekla je Ivana iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Buka je prvi okidač stresa, a stres, zna se šta stvara. Bolest", rekla je Klara iz Splita.

Simbolično su trakom ogradili zelene površine te tvrde kako odbacuju tezu da žele gradu uskratiti turizam i neophodan profit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protiv stihijskog upravljanja jesam. Protiv samog turizma nitko nije, ali turizmom treba upravljati, a ne da se događa", rekao je predsjednik udruge stanovnika povijesne jezgre Marin Krpetić.

Ironično, upravo izmještanjem dijela turističkog sadržaja u Đardin su iz Banovine pokušali rasteretiti Rivu. Ipak, turisti s kojima smo razgovarali, misle da bi park trebao ostati park. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi ovo trebalo biti mjesto mira i tišine. Nemate baš previše zelenih površina i lijepo je imati prostor za lokalno stanovništvo i turiste", rekao je Stefan iz SAD-a.

"Ovo mora biti mjesto tišine za ljude ljeti tako da mogu ovdje sjediti, jesti i razgovarati", rekao je Wilfried iz Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se Grad ogluši na njihove zahtjeve za povratkom mira i tišine, prosvjednici prijete tužbom UNESCO-u, koji je park zaštitio, ali i privatnim tužbama.

"Zimi će možda ovdje trčati samo nekakve pantagane, neće biti čovjeka. Počet će odumirati pazar, počet će odumirati ribarnica. Neće biti stanovnika!", rekao je predstavnik stanara Mario Jelavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada su nam neslužbeno poručili kako će odluku o budućnosti Đardina u kojoj trebaju pronaći balans između profita od turizma i kvalitete života građana donijeti uskoro. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo