PROJEKT DO LJETA / Splićani s 13 milijuna kuna biciklima povezuju grad s okolicom, tamošnji savez nije oduševljen: 'Ovo smo napravili obrnuto'

Rekorderi su u korištenju sustava javnih bicikla, a sada je grad Split u projektu "Biraj biciklu" okupio još sedam gradova i općina u koje će ih uvesti

9.2.2022.
8:30
VOYO logo

Iz europskih fondova uložit će se više od 13 milijuna kuna za javne bicikle na splitskom području. No dok se najavljuje širenje tog sustava, istovremeno ga ne prati razvoj infrastrukture.

“Od Splita do Trogira možete doći po staroj kaštelanskoj ili brzoj državnoj cesti, a ne znam koja je opasnija. Čak i za aute, a gdje ne za bicikle. Prvo treba razviti infrastrukturu, a onda treba ići na razvijanje sustava javnih bicikla, a mi smo kao i većinu drugih stvari napravili obrnuto”, upozorava Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije.

Image
ZABORAVLJENI OTOCI /

Nekad su na Braču imali rodilište, danas nemaju ni ginekologa: Potraga istražuje kako funkcionira zdravstveni sustav na otocima

Image
ZABORAVLJENI OTOCI /

Nekad su na Braču imali rodilište, danas nemaju ni ginekologa: Potraga istražuje kako funkcionira zdravstveni sustav na otocima

Slaže se i Splićanin Mario Balić. On tvrdi kako bi za grad bilo fenomenalno da se Split prilaznim cestama poveže s Trogirom, Žrnovnicom ili Dugopoljem. Balić je čini se bio na dobrom tragu jer do ljeta sustav javnih bicikala vrijedan 13 milijuna kuna uvest će Dicmo, Dugopolje, Solin, Klis, Trogir, Kaštela i Podstrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Splita, Ivica Puljak tvrdi kako će se izuzetno uspješan splitski projekt proširiti na cijelo područje. "Još sedam gradova i općina u okolici Splita u koje će se do ovog ljeta postaviti 41 novi terminal s 242 novih bicikala", rekao je.

S njim se pak slaže i kolega iz Trogira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo koliko nam je bitna zelena politika, urbana mobilnost i smanjene zagađenja, a mi smo planirali tri terminala koja ćemo dobiti u gradu", tvrdi Ante Bilić, trogirski gradonačelnik.  

Inače, sustav javnih bicikala u Splitu ima više od 40 tisuća korisnika i u posljednje tri godine više od 400 tisuća najmova. "Kad znamo da do prije tri godine nismo imali niti jednu biciklu niti jednu postaju. Nitko nije mogao zamisliti da će grad Split biti apsolutni rekorder u Republici Hrvatskoj", ponosno tvrdi Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

A prema podacima županijskog biciklističkog saveza, u Splitu je vožnja na dva kotača izuzetno popularna. "U gradu Splitu 12.300 biciklista dnevno vozi. Od toga je 6,5 posto na sustavu javnih bicikala, 3,5 posto transportnih i 91 posto su bicikli građana, što znači da većina građana vozi svoje", kaže Špadina.

Do bicikla nije problem doći, još samo da se urede staze pa će pedalirati i oni manje sigurni u svoje vještine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo