PALJEVINE ZABRINULE GRAĐANE / Splićani odlučili stati na kraj opasnom trendu: 'Škola je preko puta i zamislite da je auto eksplodirao'

Od rujna je u Lokvama zapaljeno 69 spremnika za otpad, a devet vlasnika automobila ujutro je zateklo tek izgoreni lim

22.2.2020.
8:00
VOYO logo

Nakon automobila, u sitnim noćnim satima po Splitu i okolici već duže vrijeme gore kontejneri. Često se dogodi da izgore i susjedna vozila, a nedavno je upravo zbog paljenja kontejnera izgorjela učenička menza u Kaštelima.

No, građanima je prekipjelo pa su tome sami odlučili stati na kraj. U splitskom naselju Lokve planiraju se sami organizirati i zaustaviti ovaj opasni trend. Od rujna je u Lokvama zapaljeno 69 spremnika za otpad, a devet vlasnika automobila ujutro je zateklo tek izgoreni lim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je zamalo nedavno izgorio tu auto. Da ga nisam makao, a što da vam kažem može se svemu doći kraj. Jer ako se non stop ponavlja, onda treba postaviti straže i postaviti dežurstva", kazao je Petar iz Splita.

"Neka ostave policiju iza kontejnera, pa nek mu otac plati. A to je nemoguće, tko će to dežurati po noći, di, a di?", izjavila je Ivanka Car.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

"Pazite ovdi se naša dica šetaju, ovdje je škola prekoputa i zamislite da je auto eksplodirao, da je nekoga ubilo”, rekao je Frane Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U inače mirnom kvartu, paljevine su zabrinule građane pa se planiraju sami organizirati. Za idući tjedan dogovoren je skup građana oko daljnjih akcija. 

"Sigurno ćemo naći neke ideje, sigurno je grupa građana pametnija od jednoga, pa ćemo neki modalitet iznaći, možda i straže, možda i patrole sa zgrada da neko stoji i snima", kaže predsjednik gradskog kotara Lokve Daniel Lolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj intervencija vatrogasaca otpada upravo na zapaljene kontejnere.

"Prošle godine u 207 intervencija gorjelo je oko 300 kontejnera, od toga je nastradalo negdje 10 do 15 vozila. Dok ove godine imamo 40 intervencija i 60 zapaljenih kontejnera", kaže Marino Marin, zapovjednik smjene JVP Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog vatre koja se proširila s kontejnera izgorjela i učenička menza u Kaštel Štafiliću. U posljednja tri mjeseca policija je osim tog počinitelja, pronašla još dva piromana. 

"Prijavili smo tri osobe, tim kaznenim djelima koja su se desila na području  Kaštela i Splita bilo je oštećeno 39 kontejnera u kojima su izazvani namjerno požari. A u nekim slučajevima su se požari proširili pa je nastala veća materijalna šteta" kazala je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

I na ostalim slučajevima policija još uvijek radi, jer je riječ o kaznenim djelima gdje se ugrožava imovina, ali i ljudski životi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo