Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
puno je pitanja

Splitska epidemiologinja rješava dileme koje ste imali o trećoj dozi: Evo kome je potrebna, koje su nuspojave...

Oko cijepljenja, osobito oko cijepljenja trećom dozom, još je uvijek mnogo pitanja i nepoznanica u javnosti

Image
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
RTL Vijesti/ 7.11.2021. u 14:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Visoke brojke novozaraženih koronavirusom pokazatelj su da se pandemija ne smiruje, štoviše, stručnjaci smatraju da još nije dosegnula vrhunac.

Ugrožene su i trudnice i rodilje. Jedna je rodilja umrla, druga je u teškom stanju, a i jedno novorođenče je umrlo. Stoga Stožer civilne zaštite donosi nove mjere kojima bi se ograničilo širenje virusa i tako spasili mnogi životi. Istodobno liječnici pozivaju na cijepljenje sve koji to još nisu učinili, jer je to za sada najbolje što možete učiniti za svoje i za zdravlje svojih najbližih i pomoći da se širenje virusa obuzda.

Oko cijepljenja, osobito oko cijepljenja trećom dozom, još je uvijek mnogo pitanja i nepoznanica u javnosti. Ima i straha, počevši od straha od igle preko nebrojenih teorija zavjere do tvrdnji da je virus izmišljen.

Epidemiologinju prof. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, voditeljica Jedinice za znanstvenoistraživački rad Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, za Slobodnu Dalmaciju je pojasnila što znači treća, dodatna ili "booster" doza i koja je razlika među njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Treća doza odnosi se na cijepljenje osoba slabog imunološkog sustava zbog liječenja malignih bolesti, hemodijalize, transplantacije solidnog organa/hematopoetskih stanica i posljedične imunosupresivne terapije, uznapredovale ili neliječene HIV infekcije, različitih imunodeficijencija koje su prethodno potpuno cijepljene.

Dakle, to su bolesnici za koje smo svjesni da će u startu slabije ili nepotpuno odgovoriti na cjepivo u smislu stvaranja zaštitnih protutijela.

Takvi pojedinci inače imaju drugačije protokole cijepljenja u odnosu na druge osobe. Primjerice, osobe koje su na hemodijalizi cijepimo 4 umjesto 3 puta, cjepivom protiv hepatitisa B, i to duplom količinom cjepiva.

Takvi se bolesnici trebaju, bez obzira na cijepljenje, i dalje strogo pridržavati općih mjera sprječavanja prijenosa SARS-CoV-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dodatna ili "booster" doza odnosi se na osobe kojima je prošlo više vremena od završetka primarnog cijepljenja (dvjema dozama cjepiva, odnosno jednom dozom Janssenova cjepiva), na koje su vjerojatno dobro odreagirale u smislu stvaranja zaštite, koja s vremenom slabi pa se dodatnim cijepljenjem želi produžiti", kazala je i dodala kako od druge do dodatne (booster) doze, treba proći barem šest mjeseci.

Na upit postoje li osobe za koje nije preporučljiva treća doza, epidemiologinja je odgovorila:

"Ne. Niti će im nova količina antitijela stvoriti problem. Osobe slabijeg imuniteta će, zapravo, stvoriti manje protutijela jer im imunitet nije dovoljno dobar da stvori onoliko protutijela kao što će ih stvoriti zdrava osoba."

Nuspojave nakon treće doze

"Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno je objavio rezultate istraživanja nuspojava nakon treće doze cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U istraživanju je sudjelovalo 306 ljudi koji su primili treću dozu Pfizerova cjepiva i nuspojave nakon treće doze bile su vrlo slične onima nakon primanja druge", pojasnila je pojavu nuspojava treće doze.

Odgovorila je i na pitanje kome se preporučuje docjepa (booster):

"Ciljne skupine za docjepu protiv COVID-a 19 su korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne i odrasle osobe s invaliditetom, zdravstveni radnici koji izravno skrbe o pacijentima neovisno na kojoj razini zdravstvene zaštite rade, sve sobe starije od 65 godina, sve osobe starije od 18 godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim članovima kućanstva, te svim osobama starijim od 18 godina koje boluju od kroničnih bolesti."

RTL Vijesti/ 7.11.2021. u 14:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču