DRŽ', NE DAJ! / Splitska vlast i oporba igraju igru tko će prije popustiti, građani negoduju: 'Trebali bi suspregnuti ego i uhvatiti se rada'

Najave ostavki u Splitu pljušte sa svih strana, no službeno nitko od onih koji ih najavljuju svoju još nije podnio

5.4.2022.
20:00
VOYO logo

Dok se čeka da gradonačelnik Ivica Puljak i optužnicom opterećeni zamjenik Bojan Ivošević urudžbiraju svoje ostavke, gradski vijećnici sa svojima čekaju i odlazak drugog zamjenika Antonija Kuzmanića koji je Gradom trebao Upravljati do izbora.

No, tako neće moći, kaže ministar Uprave Ivan Malenica i poručuju da ako odu Puljak i Ivošević, Vlada u Split šalje povjerenika.

Splitska vlast i oporba igraju igru tko će prije popustiti. Tako su ostavke najprije najavili HDZ-ovi vijećnici, ali samo ako ih najprije podnese vlast. Potom su ih najavili gradonačelnik i jedan njegov zamjenik, ali se HDZ predomislio jer ostavku nije najavio drugi zamjenik. E, sad je tu ostavku najavio i drugi zamjenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIŽU SE REKACIJE /

Šef splitskog HDZ-a oštro poručio: 'Sram me cirkusa u koji je Split pretvorio Ivica Puljak, neka prekine ovu sapunicu'

Image
NIŽU SE REKACIJE /

Šef splitskog HDZ-a oštro poručio: 'Sram me cirkusa u koji je Split pretvorio Ivica Puljak, neka prekine ovu sapunicu'

"Zamjenik je spreman se povući istovremeno kada se povuku većina gradskih vijećnika i kada se raspusti gradsko vijeće“, kazao je Ivica Puljak.

Da to nije nikakav problem kazao je Vice Mihanović prvi čovjek splitskog HDZ-a.

"Došli su kao tim, kao tim neka odu. Nakon toga dajemo ostavku u vijeću i svi zajedno idemo na izbore“, rekao je Vice Mihanović.

Nitko, naime, nikome ne vjeruje da će popustiti prvi. Aktualni splitski gradonačelnik Ivica Puljak ne vjeruje HDZ-u da ih neće izigrati.

"Izgleda da ni oni ne vjeruju nama, što znači da ćemo potpisati ostavke zamjenika i vijećnika istovremeno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u međuvremenu je u gradsku Upravu stiglo mišljenje Ministarstva uprave prema kojem Puljkov plan da drugi zamjenik Antonio Kuzmanić vodi grad do izbora nije ni moguć.

"Ukoliko gradonačelnik i njegov zamjenik daju ostavke, tada vlada imenuje povjerenika“, kazao je Ivan Malenica. 

Ivica Puljak s time se ne slaže.

"To je suprotno mišljenju pravnih stručnjaka koji kažu da zamjenik može ostati i upravljati gradom", rekao je još uvijek aktualni splitski gradonačelnik.

Jedni i drugi, naime, pozivaju se na članak 40.d Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do provedbe prijevremenih izbora dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana obnašat će njegov zamjenik koji je izabran zajedno s njim, a ako je mandat prestao i zamjeniku, do provedbe prijevremenih izbora dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana obnašat će povjerenik Vlade Republike Hrvatske", stoji u njemu.

No, crno na bijelo ne znači svima isto. Ministar kaže, bitno je u ono što u tom članku NE piše.

"Uzeli smo u obzir i obrazloženje koje je 2012. predlagač zakona stavio u tekst samoga zakona u kojem jasno stoji da nije intencija zakonodavca da omogući da drugi zamjenik obnaša dužnost gradonačelnika“, kazao je Ivan Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puljak pak smatra da se premijer Andrej Plenković mišljenjem ministarstva direktno miješa u izborni proces u Splitu.

Ni građani nisu zadovoljni političkim igricama.

"Normalno da mi ovo ide na živce. Ja bi volila da je ostalo sve kako je bilo. Meni je gradonačelnik bija drag i čini mi se da je počeo nešto radit po gradu", rekla je Splićanka Zvonka Lozina.

"Smatram da bi tribalo puno više ulagat u konsenzus svih političkih opcija da se ego suspregne i da se svi nekako uvate rada“, dodao je Splićanin Tomo Maslov.

Za to vrijeme, najave ostavki pljušte sa svih strana, no službeno nitko od onih koji ih najavljuju svoju još nije podnio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo