Po dalmatinskom nebeskom zaštitniku / Splitsko-dalmatinska županija želi preimenovati zračnu luku u Resniku. Građani podijeljeni: 'Samo se glupostima bave'

Zaposlenima na Resniku od imena je trenutačno važnije vratiti putnike jer je koronakriza teško pogodila i ovaj sektor

13.2.2021.
14:00
VOYO logo

Najveća dalmatinska zračna luka, ona splitska, uskoro bi mogla dobiti ime po zaštitniku Dalmacije, svetom Jeronimu. Ideja za to stiže iz županije.

"Dalmatinci ga jednostavno štuju. Oni ga osjećaju i kao skromnog redovnika, ali i kao svjetskog značaja književnika i znanstvenika. To je ono što je nas ponukalo", kazao je Blaženko Boban, splitsko- dalmatinski župan. 

Inicijativu za preimenovanjem planiraju pokrenuti u dogovoru s gradonačelnicima, ministarstvom, strukom i upravom zračne luke.

"Ova inicijativa - valja je brižljivo razmotrit. Mi smo imali prilike komunicirat s više tih naših dionika i svi argumenti postoje za i protiv. Zaista ne bi trebalo žurit s izborom", rekao je Pero Bilas, pomoćnik direktora Zračne luke Split. 

Građani podijeljenih mišljenja.

"Ja bi ga ostavila Resnik. Ja sam navikla godinama na to i ne bi mijenjala", rekla je Ana iz Splita.

"Samo se glupostima bave. Neka se bave malo stvarima kojima se trebaju baviti", poručio je Joso iz Splita. 

"Mislim da je prigodno, zašto ne? Zašto da ne bude jedno kršćansko ime? Na kraju krajeva sv. Jeronim, evo ja ne znam puno o njemu, ali zna moj sin koji se bavi prijevodima njegovim. Mislim da bi to bilo zgodno", smatra Lidija Dukić iz Splita.

Image
SVETI JERONIM /

U Split stigao novi brod za spašavanje na moru: 'Koristili smo se plovilom u vlasništvu ronilačkog kluba'

Image
SVETI JERONIM /

U Split stigao novi brod za spašavanje na moru: 'Koristili smo se plovilom u vlasništvu ronilačkog kluba'

Zaposlenima na Resniku od imena je trenutačno važnije vratiti putnike jer je koronakriza teško pogodila i ovaj sektor. Umjesto uobičajenih tisuću, aerodromom sada dnevno prođe tek dvjestotinjak putnika.

"Lani je promet bio u padu 80 posto. Ove godine očekujemo negdje rast da bude na nekoj razini od milijun putnika, šta je negdje otprilike trećina prometa iz 2019.", kazao je Bilas.

Do potpunog oporavka proći će godine, a hoće li ga zračna luka dočekati pod novim imenom tek će se odlučivati. Prvi sastanak oko pokretanja inicijative za preimenovanjem održat će se do kraja mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo