PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR / 'Spojit će se nebo i zemlja': Obilna kiša izazvat će bujice i odrone, evo gdje će biti najgore

Image
Foto: PIXSELL

Uz sve ovo, kiša će još biti i prljava, snažna ciklona donijet će mnogo pijeska iz Afrike

25.10.2018.
20:44
PIXSELL
VOYO logo

Vikend koji je pred nama spominje se po nekim portalima već skoro tjedan dana. Najavljivao se i snijeg, i strašni polarni udari i svašta… a onda se sve odjednom okrenulo i, eto, sad se odjednom spominje Afrika. Točno je, valja obratiti pažnju na prognoze jer vikend doista donosi prilično izraženu promjenu vremena, neugodnu, a u nekim dijelovima zemlje i opasnu. Krenimo redom. Najprije kiša jer, u pravilu vas sve uvijek najviše zanima kiša.

Sutra, u petak, bit će je vjerojatno već prijepodne u Rijeci i njezinoj neposrednoj okolici i zaleđu, poslijepodne će jačati i proširiti se na dobar dio Istre i Gorskoga kotara. Do kraja dana očekuju se već ponegdje dvoznamenkaste akumulacije. U subotu, dok će u sjevernim područjima još biti dosta sunca, u priobalju i gorju sve više kišnih oblaka, no neprestano će i dalje padati samo na već navedenim područjima. Tek tijekom nedjelje proširit će se kiša na cijelu zemlju, a u priobalju i gorju bit će i sve jača i sve obilnija pa su do kraja dana već mogući i toliko snažni izljevi da se kišnica može izlijevati iz manjih vodotoka, plaviti ulice i parkirališta. Najveća je vjerojatnost za obilnu kišu u Rijeci i na Kvarneru, dijelovima Istre i u Dalmatinskoj zagori, a povodanj je moguć i na nekim srednjodalmatinskim otocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

U ponedjeljak će nastaviti lijevati, a ukupna količina napadale kiše nerijetko će biti troznamenkasta, ponegdje čak i premašiti 200 litara po četvornom metru što je ujedno i prosječna ukupna mjesečna količina kiše. Takve kiše nerijetko uzrokuju bujice, a mogući su i odroni zemlje na mjestima bez raslinja, osobito na pretprošloga ljeta opožarenim područjima kao što je primjerice splitsko zaobalje ili Pelješac. Uz sve ovo, kiša će još biti i prljava, snažna ciklona donijet će mnogo pijeska iz Afrike, pa vam se prije ovoga poremećaja nikako ne isplati prati svoje limene ljubimce. U sjevernoj Hrvatskoj najjaču kišu možete očekivati tijekom ponedjeljka i u prvom dijelu utorka.

Druga, i svakako vrlo važna je prognoza vjetra. U unutrašnjosti se naime očekuje neuobičajeno vjetrovito vrijeme kakvo bi neke moglo podsjetiti na proljetno. Nije ni čudno jer će uz takvu južinu temperatura dosegnuti vrijednosti primjerene kasnom proljeću. U središnjoj Hrvatskoj, naime, očekuje se da će dosegnuti 22, možda i 23 °C. Vrijednosti su to s kojima ovaj 10. mjesec u Zagrebu, primjerice, grabi prema uvjerljivo drugom najtoplijem ikad, odmah nakon nevjerojatno toplog listopada 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji će biti još toplije, u nedjelju ćemo nerijetko bilježiti i oko 25 °C. nisu to najviše ikad izmjerene temperature u listopadu, ne brinite se, mjerili smo mi 25 °C i u studenome. Vratimo se vjetru. Vrlo vjetrovito vrijeme očekuje se u subotu i nedjelju pri čemu će udari jugozapadnjaka nerijetko dosezati i 50 kilometara na sat što je u unutrašnjosti svakako osjetan vjetar.

Udari juga na moru bit će još jači, u subotu i nedjelju već i do 80 kilometara na sat. Vrhunac će jugo dosegnuti u drugom dijelu ponedjeljka i u utorak kada će na mahove biti jače od 100 kilometara na sat. Dugotrajno snažno jugo nabijat će more na naše obale pa ćemo tada, u noći s ponedjeljka na utorak, kada počne okretati u treći kvadrant, imati i dobre uvjete za dizanje mora na obalama okrenutim na jug i jugozapad. Ukratko, za takvo vrijeme s pravom se kaže, "spojilo se nebo i zemlja". Neka tako i ostane, samo da vrijeme nešto i ne rastavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo