povjerenstvo odlučilo / Sporne aktivnosti tijekom izrade 'lex Agrokora': Pokreće se postupak protiv Plenkovića i Petrova

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa čita se točka dnevnog reda o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv premijera

28.9.2018.
13:51
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo je, slijedom podnesenih prijava, zahtjev za očitovanje o slučaju eventualne povezanosti premijera Plenkovića s izborom radne skupine za izradu Zakona o izvanrednoj upravi, članovi koje su kasnije imenovani i savjetnicima izvanredne uprave u Agrokoru, poslalo na Vladu Republike Hrvatske i USKOK.

Pokreće se postupak protiv premijera i čelnika Mosta

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je odlučilo pokrenuti postupke protiv premijera Andreja Plenkovića i čelnika Mosta i potpredsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, vezano uz njihove aktivnosti prilikom izrade "lex Agrokor", a u istom slučaju neće pokrenuti postupak protiv ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Povjerenstva o Plenkoviću i Petrovu uslijedila je nakon prijave Živoga zida, koji smatra da su obmanjivali javnost u vezi broja sastanaka sa članovima tzv. skupine Borg u Vladi, vezano uz izradu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatijeg kao "lex Agrokor".

RANIJE

Na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa čita se točka dnevnog reda o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv premijera Andreja Plenkovića. Zaprimljene su dvije prijave protiv premijera, ali su spojene u jednu točku, ističe Povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je od Vlade tražilo očitovanje o tome je li dužnosnik Andrej Plenković davao suglasnost za odabir članova radne skupine koja je pisala Lex Agrokora. Budući da nisu dobili odgovor, tražili su ga opet 3. srpnja. Isto tako su tražili dokumentaciju i od USKOK-a o tome zašto su odbacili prijavu protiv Martine Dalić o istom slučaju. Također su od Dalić tražili  da potvrdi 17 navodnih sastanaka s Todorićem i članovima Borga. Tražili su i očitovanja Bože Petrova i Ante Ramljaka, ali nisu se očitovali. 

Kako je navelo Povjerenstvo, 19. rujna primili su očitovanje Vlade u kojem stoji da je u dogovoru s koalicijskim partnerima odlučeno o formiranju radne skupine stručnjaka za financijsko poslovanje trgovačkih društava. Neke su stručnjake pozvali HDZ, a neke Most. Na prijedlog Ante Ramljaka uključeni su i neki od stručnjaka pravne struke. Martina Dalić dobila je zadatak da vodi postupak izrade zakona, navelo je Povjerenstvo očitovanje Vlade. Kako dalje stoji u očitovanju Vlade, odlučili su da o tome neće komunicirati s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se razmatralo formaliziranje radne skupine, a Plenković je bio upoznat sa smjerom u kojem idu rješenja s ciljem uspješnog restrukturiranja. Sve je bilo pod vodstvom i uputama tadašnje potpredsjednice Vlade. Vanjski stručnjaci za pripremu zakona nisu primili naknadu niti se ona spominjala. Angažiranje savjetnika u nadležnosti je izvanrednog povjerenika. Plenković nije trebao niti je bio upoznat o svakom pojedinom stručnjaku. Predsjednik Vlade je upoznat sa smjerom u kojem idu rješenja. U tijeku pripreme zakona neformalna radna skupina bila je pod vodstvom i uputama tadašnje ministrice gospodarstva. Konačnu verziju prijedloga teksta dalo je Ministarstvo gospodarstva. Bespredmetno je raspravljati je li Plenković imao saznanja o naplati stručnjaka, očitovanje je Vlade. Zaključak povjerenstva je da premijerov politički integritet nije doveden u pitanje. Premijer nije mogao imati saznanja da bi članovi radne skupine mogli imati korist od izrade Zakona.

"Očito je da kada je odlučeno pokretanje postupka protiv premijera, ja sam trebao biti u paketu. Očitovat ću se kada bude trebalo, mi smo zato i izašli iz vlade", komentirao je Božo Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo