Nije prioritet / Sportski klubovi ostali bez prostora za treninge zbog restrikcija. Prijeti nova epidemija - debljina

Nikakvih fizičkih aktivnosti neće biti ako škole ponovno ne otvore vrata školskih dvorana

1.9.2020.
7:41
VOYO logo

S početkom školske godine naciji koja ionako ima problema s pretilošću mladih ostaje upitno hoće li se sportski klubovi moći koristiti dvoranama škola, kako je to bilo dosad.

Većina sportskih klubova u kojima treniraju djeca i mladi nemjau vlastiti prostor, a kako mjere nalažu da se broj posjetitelja u školama ograniči, treneri su zabrinuti da neće imati posla, a djeca da neće biti sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbara je trenerica košarke već pet godina. Poučavala je oko 50 djece no s koronavirusom teren je ostao prazan.

Image
izolirani od svijeta /

Nećete ostati ravnodušni: Djeca željna sportskog uspjeha svaki dan satima putuju nakon škole

Image
izolirani od svijeta /

Nećete ostati ravnodušni: Djeca željna sportskog uspjeha svaki dan satima putuju nakon škole

"Prestali smo trenirati u 3. mjesecu i mislim da jedva smo ih privukli od tih igrica i kompjutera na trening, a sad će skoro šest mjeseci je prošlo otkako su djeca doma i nadam se da čekaju fizičku aktivnost", izjavila je Barbara Perić, košarkaška trenerica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nikakvih fizičkih aktivnosti neće biti ako škole ponovno ne otvore vrata školskih dvorana. Na stranici Ministarstva obrazovanja na pitanje smiju li gradski klubovi i dalje koristiti dvorane škole odgovaraju:

"Sukladno Uputama, neophodno je osigurati protok/dolazak što manjeg broja osoba, kako na ulazu u ustanovu, tako i u unutarnjim prostorima ustanove. Uputama nije predviđeno korištenje školskog prostora u druge svrhe osim za potrebe izvođenja odgojno-obrazovnoga rada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi značilo da sportski klubovi koji nemaju vlastite prostore moraju u potpunosti stati s radom. Brine to i trenera juda koji treninge održava u 25 zagrebačkih škola.

"Nadamo se da će nam odobrit rad jer mi od tog posla živimo, radimo, kod mene konkretno u klubu deset ljudi radi, ako mi nećemo moći radit u školama, djeca neće moć trenirati, mi ćemo ostati bez posla", rekao je Matija Jug-Dujaković, trener juda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere za treninge u zatvorenim prostorima postoje.

Nalažu da je na svakih 200 metara kvadratnih potrebno postaviti dezinficijens za ruke, a na svakih 50 najmanje tri prenosiva dezinficijensa za opremu i rekvizite. Prostor treba učestalo prozračivati, čistiti i dezinficirati. Preporučuje se i korištenje navlaki za obuću dok se na putu do svlačionice prolazi kroz prostor za vježbanje. Gdje god je moguće potrebno je održavati razmak od dva metra, a za svaki trening treba voditi evidenciju prisutnih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treneri tvrde da su ih se i do sad pridržavali.

"Makli smo tu distancu i kontakt u početku, djeca su radila vježbe koje mogu bez partnera. Kasnije smo uključili ih u parove, ali da uvijek budu u istom paru sa istom osobom, imali su svaki svoj dio dvorane, mi treneri smo bili udaljeni od njih da smo sto posto sigurni od zaraze", kazao je Jug-Dujaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako stvarno budu prestali sada trenirati poslije ih bude jako teško vratiti u sport", poručila je Perić.

Iz glavnog grada tvrde da će ravnateljima dati zeleno svjetlo za otvaranje dvorana, drugi se gradovi još moraju izjasniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vremenu kada ne bude nastave u dogovoru s ravnateljima a sve ono što je vezano uz program javnih potreba u športu Grada Zagreba realizirat će se u školskim dvoranama. Govorimo o programima koji će se izvoditi u večernjim satima, nakon što se prostori dezinficiraju i opet nakon sportskih aktivnosti prostori će trebati biti dezinficirani kako bi ih mogli sutradan koristiti učenici", izjavio je Ivica Lovrić, pročelnik Grada Zagreba za obrazovanje.

Hoće li se u tom slučaju miješati grupe vršnjaka ostaje upitno. No sa zaustavljanjem sporta Hrvatskoj prijeti nova epidemija: ona debljine, po kojoj smo već u Europi pri samom vrhu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo