GONG UPOZORAVA / Sprečavanje pranja novca: 'Registar stvarnih vlasnika tvrtki mora biti besplatan'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL/

Europska komisija prepoznaje da su podaci o tvrtkama ključni za novinare, poslovni sektor i društvo u cjelini

27.3.2019.
15:49
Dino Stanin/PIXSELL/
VOYO logo

Tko su stvarni vlasnici tvrtki u Hrvatskoj, javnosti bi trebalo biti poznato do kraja ove godine jer će svi poslovni subjekti morati upisati ih u Registar koji će voditi Fina. No, podaci će biti dostupni javnosti uz naplatu i obaveznu registraciju korisnika pa je Gong pozvao saborske zastupnike i zastupnice da amandmanima poprave tekst zakona i tako osiguraju da javnost ima besplatni pristup podacima iz Registra stvarnih vlasnika.

Naime, prema Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji će danas biti raspravljen u Saboru, detalje o pravu javnosti na pristup ovim informacijama naknadno će propisati ministar financija. Međutim, peta Direktiva o sprječavanju pranja novca specifično navodi medije i organizacije civilnog društva kao bitne korisnike navedenih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, Europska komisija prepoznaje da su podaci o tvrtkama ključni za novinare, poslovni sektor i društvo u cjelini, pa je podržala prijedlog unapređenja Direktive o otvorenim podacima i informacijama javnog sektora (PSI). On propisuje slobodan pristup podacima tijela javne vlasti, među ostalim, tako da kao novi standard otvorenosti podataka predviđa razvoje API-ja (application programming interface) na registrima javnih institucija.

Međutim, kako upozorava Gong, prijedlog Zakona ne precizira u kojem će formatu podaci iz Registra stvarnih vlasnika biti dostupni javnosti – hoće li to biti tražilica poput sudskog registra ili registra godišnjih financijskih izvještaja koji vodi Fina, ili će biti omogućeno preuzimanje inicijalne baze uz automatsko ažuriranje svih promjena (API pristup). Iako se API pristup podacima predviđa Politikom otvorenih podataka koju je Vlada usvojila u srpnju 2018., nacrt Akcijskog plana za njezinu provedbu još uvijek nije objavljen. Stoga Gong predlaže da se amandmanom jasno propiše opcija besplatnog API pristupa podacima iz ovog Registra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, prijedlog Zakona definira da će pristup javnosti biti ograničen na osnovne podatke o stvarnim vlasnicima (ime i prezime; država prebivališta; mjesec i godina rođenja; jedno državljanstvo te priroda i opseg stvarnoga vlasništva). Amandmanom bi trebalo dodatno uključiti i smjernicu iz Direktive koja obradu ovih osobnih podataka smatra pitanjem od javnog interesa pa, kako podsjeća Gong, uključuje i OIB kao jedinstveni identifikator te traži i podatke o vlasnicima ukoliko imaju više državljanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo