hrvatski apsurd / Sramota hrvatskog zdravstva: U ladici drže aplikaciju koja bi skratila vrijeme dolaska Hitne pomoći

Prije 3 godine za zagrebačku Hitnu pomoć izrađena je i to besplatno, aplikacija koja im je trebala znatno olakšati posao

31.8.2018.
7:00
VOYO logo

Ovo je sustav "Hitna kao usluga". Timovima koji izlaze na intervencije znatno bi olakšao posao. Sve o pacijentu - piše u digitalnom kartonu i prije dolaska do bolnice. Sustav zna i koji su liječnici u smjeni, i gdje su koja kola. Kroz ovaj sustav, u svakom trenutku se mogu locirati najbliža kola i poslati na lokaciju najkraćim putem.

Komunikacija s terena omogućava brži prijem po dolasku u bolnicu, a svi pozivi i intervencije se mogu nadgledati. Modernu aplikaciju razvili su na Tehnološkom veleučilištu u Zagrebu, na zahtjev zagrebačkog i hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na bazi raspoloživosti tima, daje se digitalni nalog i tim izlazi na samo mjesto događaja. Prilikom dolaska, od trijaže, prve pomoći... sve se radi u digitalnim obliku. Radi sve pripreme rada, od godisnjih planova, radnih timova, ispitivanje kondicije vozila, ima li dovoljno sredstava, šokera", objašnjavam nam Mladen Mauher, prodekan Tehnološkog veleučilišta u Zagrebu.

Sustav bi skratio vrijeme dolaska Hitne za 30%. Ali, umjesto toga, već 8 mjeseci - stoji u ladici. S državnim i zagrebačkim zavodom za hitnu medicinu sporazum su potpisali još u ljeto 2015. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je gotov u ljeto 2017, a dva mjeseca poslije - krenule su uspješne edukacije i testiranja. Ali krajem 2017. zagrebačka hitna dobiva novu ravnateljicu - i stvar pada u vodu. Stari ravnatelj Dubravko Huljev, koji je projekt i pokrenuo danas kaže - sramota. 

Zašto se funkcionalan i vrijedan sustav ne koristi - nitko od nadležnih u Hitnoj pomoći danas ne želi komentirati. Nova ravnateljica zagrebačke hitne Silvija Hunyadi-Antičević odbila je komentirati slučaj jer, kaže nije potpisala ovaj ugovor. Iako s preuzimanjem funkcije, preuzima i tekuće projekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević nije bila raspoložena za razgovor - rekla je da cijeli slučaj nije u njezinoj nadležnosti.  A dotle Hitna koristi sustav star 9 godina, koji je koštao 8 milijuna kuna. Nova aplikacija je bila besplatna. "Obuhvat funkcionalnosti je dvostruko viši od sustava razvijenog prije devet godina", tvrdi Mauher.

Neslužbeno - zbog naših poziva u Hitnoj su se sjetili da bi moderan sustav ipak mogli upogoniti. A dok oni razmišljaju - za aplikaciju Hitna kao usluga već se raspituju iz susjednih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo