POKUŠALI SE OPRAVDATI / Sramotni propust HZZO-a: ostavili djecu bez lijeka za epilepsiju

Image
Foto: Thinkstock.com

Convulex je lijek koji djeca uzimaju kao dnevnu terapiju bez koje ne smiju ostati jer bi mogli dobiti epi-napade ili upasti u ovisničku krizu

12.7.2017.
13:36
Thinkstock.com
VOYO logo

Je li moguće da država krati listu osnovnih lijekova, čak i nauštrb teško bolesne djece? S tim je pitanjem nazvala jučer G.A., redakciju Slobodne Dalmacije majka petogodišnje djevojčice kojoj je prije tri godine dijagnosticirana epilepsija. 

Dijete je otad na terapiji antiepileptikom, sirupom convulex, njemačkog proizvođača Gerot Lannach, koji mora piti triput dnevno kako bi izbjeglo epileptičke napadaje. Navedena terapija bila je besplatna sve do ovoga ponedjeljka kada su majci u ljekarni rekli da joj više nije dostatna djetetova zdravstvena kartica i da će convulex ubuduće plaćati 216 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za informaciju prema kojoj je lijek skinut s osnovne liste Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije znao ni naš pedijatar koji nam je tog jutra uredno ispisao recept, ali ni farmaceutkinja, kao ni magistra u ljekarni", ispričala je majka i rekla kako je Zavodu napisala oštro pismo naslovljeno s "Poštovanom i bezosjećajnom HZZO-u".

Majka je ispričala kako je convulex lijek koji djeca uzimaju kao dnevnu terapiju bez koje ne smiju ostati jer bi mogli dobiti epi-napade ili upasti u ovisničku krizu stoga roditelji moraju jako paziti da lijek naruče na vrijeme s obzirom da on dolazi iz uvoza. Tvrdi kako je cijena od 216 kuna mogla biti i 2000 kuna i da bi roditelji jednostavno morali kupiti lijek koji je potreban njihovoj djeci jer su stisnuti u šaci HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZZO-a odgovaraju kako je lijek greškom otpao s liste, a u zavodu nisu naveli zbog čega o tome nisu obavijestili javnost. "Nakon usporedbe teksta objavljenog u Narodnim novinama s izvornim tekstom, uočili smo da je greškom iz osnovne liste lijekova HZZO-a ispušten natrij-valporat pod ATK šifrom N03AG01 251 u obliku oralne otopine/granula. 

Odmah smo reagirali i dostavili ispravak osnovne liste lijekova na objavu u Narodne novine. O navedenome smo obavijestili naše ugovorne partnere, što znači da se lijek zaštićenog imena convulex može propisivati na recept HZZO-a", navode iz HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde kako je ispravak objavljen jučer i dodaju kako izabrani liječnici primarne prakse mogu propisivati lijek natrij-valproat na recept te da se convulex može izdavati u ljekarnama. 

HZZO će omogućiti da se priznaju računi za izdani lijek prije objave ispravka u Narodnim novinama i pozivaju sve osigurane osobe koje su platile lijek da se obrate HZZO-u za zahtjevom za povrat troškova uz koji je potrebno priložiti originalan račun na ime i prezime osigurane osobe i kopiju medicinske dokumentacije, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo