pravoslavni uskrs / Srbi na Baniji nostalgični za nekim boljim Uskrsima: 'Najteže je bez najmilijih, samoća ubi'

Troje starijih Srba na Baniji pravoslavni Uskrs dočekali su u samoći

19.4.2020.
22:00
VOYO logo

Majka i kći Stana i Mira Milošević žive u Selu Bojna, 35 kilometar od Gline u posljednjoj kući uz granicu s BiH. Preživljavaju od Stanine mirovine tek nešto veće od tisuću kuna, socijalne pomoći i onoga što im pošalju djeca i unuci.

Najteže bez najmilijih

''Kći mi je poslala po jednom čovjeku stvari, tako da imamo za Uskrs kolača i mlijeka, kave, ali nije mogla meso pošto je pokvarljivo'', ispričala je Mira Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bez svega se može, no najteže je bez najmilijih'', kazala je 87-godišnja Stana Milošević.

''Meni je sin u Srbiji, nema granice, ne mogu prijeći. Tamo su mi i sin i zet, samo jedna kći je sa mnom'', dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa sjetom se sjećaju nekih boljih vremena. Kaže kako se narod nekoć slagao i svi su se međusobno posjećivali. Boljih vremena sjeća se i 83-godišnji Lazo Vojnović iz sela Balinac. Nekad ih je u selu živjelo nekoliko stotina, sada samo tri starca na tri proplanka udaljeni nekoliko kilometara jedan od drugoga.

Nije uvijek bilo ovako

''Samoća ubija, imam to nešto ovčica od nas troje tu i tako s njima razgovaram. Ja uvijek kažem da je to moj narod, nemam s kim razgovarati'', kazao je Lazo Vojnović.

I njegova su djeca u Srbiji pa je za njega, od kada je sam, Uskrs kao i svaki drugi dan u godini. No nije uvijek bilo tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To se slavilo, očekivalo se taj dan, pjesma je bila, sve se orilo. Pođeš samo deset metara putom i sretneš čovjeka. Sada možeš sresti samo vepra, vuka, lisicu, ništa drugo'', rekao je Vojnović.

Lazo je samouki majstor za izradu tambura. Tako krati vrijeme. I nama je na odlasku odsvirao nešto iz svog repertoara, na tamburici koju je izradio od trešnjina drva sa svog imanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo