diskriminacija na istoku hrvatske / Srpski osnovnoškolci cijelo polugodište bez udžbenika! 'Djeci su nužni, a nemaju ih'

Image
Foto: Shutterstock

Nastava se izvodi tako da sve zapisuju u bilježnice ili im nastavnici kopiraju listove iz radnih bilježnica

14.1.2020.
17:33
Shutterstock
VOYO logo

Jedan je od problema kurikularne reforme, čini se, i odnos prema učenicima srpske nacionalne manjine. Učenici prvih i petih razreda iz Slavonije koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu kraj polugodišta morat će dočekati bez udžbenika i radnih bilježnica potrebnih za nastavu.

Nikad nije bilo gore

Udžbenici nisu osigurani ni za učenike sedmih razreda. Tim povodom otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i resornoj ministrici Blaženki Divjak uputio je Dragan Crnogorac, otac jedne učenice, postavljajući pitanje znaju li da učenici u Hrvatskoj od početka školske godine nemaju udžbenike za nastavu ili ih za to nije briga jer je riječ o Srbima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Učenici koji pohađaju manjinski model nastave na srpskom jeziku i pismu po modelu A zapravo imaju samo udžbenik i radne bilježnice za hrvatski jezik i književnost, srpski jezik i književnost i engleski jezik. Udžbenike i radne bilježnice za druge predmete nemaju'', navodi Crnogorac u otvorenom pismu dodajući da nikada nije bilo gore.

Nastava se provodi tako da sve zapisuju u bilježnice ili im učitelji kopiraju listove iz radnih bilježnica. Navodi i da za roditelje i djecu danas nema tko štrajkati te da im preostaje samo nada da će im u rješavanju problema pomoći mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne tražimo milostinju''

''Mi ne tražimo nikakvu milostinju ili nešto što nemaju drugi učenici u Hrvatskoj, ali ne želimo da nas se diskriminira ni po jednoj osnovi. Mi samo želimo da nam netko omogući da kupimo udžbenike za svoju djecu kako bi mogla normalno pohađati nastavu'', ističe Crnogorac i dodaje da će pismo poslati i u Srbiju, za slučaj da im susjedna država može pomoći.

Da udžbenika još nema za dio učenika, potvrdila je za Večernji Jasna Kotromanović-Sauka, ravnateljica O.Š. Nikole Andrića. Navela je da ne zna u čemu je problem. Problem je to koji muči sve škole na istoku Hrvatske gdje se nastava za pripadnike srpske nacionalne manjine provodi po modelu A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je neozbiljno i neodgovorno jer ipak je prošlo cijelo polugodište, a udžbenici nisu osigurani. Trudimo se, i mi i djeca, piše se puno, čita, kopira i tko zna što sve, ali to nije to. Djeci su potrebni udžbenici kojih nema i, što je najgore, ne zna se kada će ih i dobiti'', izjavila je jedna vukovarska učiteljica za Večernji.

Postupak osiguravanja udžbenika za učenike srpske nacionalnosti po modelu A provodi se u suradnji Ministarstva, SKD Prosvjeta i izdavača. Direktor Prosvjeta d.o.o. Mirko Marković tvrdi da su oni preveli sve udžbenike te ih u Ministarstvo početkom rujna dostavili na odobravanje, ali da otada nijedan udžbenik nije tiskan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovorilo je kako koordinira cijeli proces, no zastoj postoji zbog interesa i brzine članova Povjerenstva za prosudbu i nakladnika. Kao razlog navode sužen broj stručnjaka koji trebaju biti u sastavu Povjerenstava za prosudbu.

''Samo je jedan udžbenik prihvaćen u obliku u kojem je dostavljen Ministarstvu. Detaljne primjedbe članova stručnih povjerenstava odnose se na jezične i pravopisne pogreške te su ih nakladnici dužni ispraviti i dostaviti dorađene udžbenike koji se potom ponovno šalju stručnim povjerenstvima na prosudbu. Povjerenstva imenovana u listopadu dijelom su završila prosudbu udžbenika, a dio će završiti ovih dana. Proces odobravanja zahtijeva od članova povjerenstava stručnost, vrijeme i izniman angažman da bi učenici dobili što kvalitetnije udžbenike, što i jest jedini i krajnji cilj Ministarstva znanosti i obrazovanja'', navode iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo