Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
oglasili se zbog prijetnjih

Srpsko kulturno društvo i SNV izvijestili UNESCO o zabrani Festivala Ojkača

'Pojedini učesnici zbog upućenih prijetnji otkazuju svoje učešće na festivalu historijskog načina pjevanja'

Image

Milorad Pupovac

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vijesti.hr/ 22.8.2018. u 20:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" i SNV u priopćenju su priopćili kako su zbog pokušaja zabrane Festivala Ojkača izvijestili UNESCO. "Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" i Srpsko narodno vijeće danas su povodom aktivnosti usmjerenih na zabranu održavanja Festivala ojkača u Petrinji uputili pismo Odboru za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a. 

Pismo, kojim je ta međunarodna institucija upoznata s aktualnom situacijom, upućeno jer takve aktivnosti do današnjeg dana nisu prekinute, a pojedini učesnici zbog upućenih prijetnji otkazuju svoje učešće na festivalu historijskog načina pjevanja koje je na zahtjev Republike Hrvatske uvršteno na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. 

Upućeno je i zbog toga što nadležne institucije ne poduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i prijeteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača unatoč našem javnom pozivu na smirivanje tenzija, obnovu tolerancije i poštivanju zajedničkog kulturnog dobra Hrvata i Srba.

Ovom objavom kao i poslanim pismom izražavamo našu privrženost međunarodnoj obavezi kao članica UNESCO-a te našu odgovornost u poštivanju vlastitog Ustava, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, antidiskriminacijskog, prekršajnog i kaznenog zakonodavstva", stoji u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/ 22.8.2018. u 20:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZBOG SALMONELE

RTL na farmi koja će morati uništiti 150 tisuća kokoši: 'Ovo ne bih crnom đavlu poželio. Očito nekome smetam'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba