oglasili se zbog prijetnjih / Srpsko kulturno društvo i SNV izvijestili UNESCO o zabrani Festivala Ojkača

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Pojedini učesnici zbog upućenih prijetnji otkazuju svoje učešće na festivalu historijskog načina pjevanja'

22.8.2018.
20:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" i SNV u priopćenju su priopćili kako su zbog pokušaja zabrane Festivala Ojkača izvijestili UNESCO. "Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" i Srpsko narodno vijeće danas su povodom aktivnosti usmjerenih na zabranu održavanja Festivala ojkača u Petrinji uputili pismo Odboru za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a. 

Pismo, kojim je ta međunarodna institucija upoznata s aktualnom situacijom, upućeno jer takve aktivnosti do današnjeg dana nisu prekinute, a pojedini učesnici zbog upućenih prijetnji otkazuju svoje učešće na festivalu historijskog načina pjevanja koje je na zahtjev Republike Hrvatske uvršteno na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upućeno je i zbog toga što nadležne institucije ne poduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i prijeteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača unatoč našem javnom pozivu na smirivanje tenzija, obnovu tolerancije i poštivanju zajedničkog kulturnog dobra Hrvata i Srba.

Ovom objavom kao i poslanim pismom izražavamo našu privrženost međunarodnoj obavezi kao članica UNESCO-a te našu odgovornost u poštivanju vlastitog Ustava, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, antidiskriminacijskog, prekršajnog i kaznenog zakonodavstva", stoji u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo