RALICE U LIPNJU / Srušena stabla, oštećena krovišta, uništeni usjevi... Provjerili smo kolika je šteta od sinoćnjeg nevremena?

Najteže je bilo u Zagorju gdje je šteta ogromna!

3.6.2022.
18:36
VOYO logo

U Kumrovcu, Klanjcu, Zagorskim Selima i Oroslavlju. Tuča do veličine oraha, zabijelila je i do 70 centimetara zemlje. To je najviše problema napravilo u prometu, a na teren su morale izaći čak i ralice.

"Krov od drvene vrtne kućice, vjetar ga je digao. Čini mi se u komunikaciji sa susjedima da je ovdje bio neki epicentar", kaže Alojz Kroflin iz Risvica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam 70 godina i ne pamtim takvo nevrijeme u našoj Risvici i u našem kraju", tvrdi Albin Bat.

Pune ruke posla imali su i vatrogasci, već su u prve dvije minute nevremena pozvani na 36 intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
olujno nevrijeme u dalmaciji /

Oluje, tuča, pijavice i poplave u svibnju: 'Sve je to izravno posljedica klimatskih promjena'

Image
olujno nevrijeme u dalmaciji /

Oluje, tuča, pijavice i poplave u svibnju: 'Sve je to izravno posljedica klimatskih promjena'

"Radilo se od odčepljivanja kanalizacije, doslovce skidanja leda s ceste što ne možete vjerovati jer se radi o šestom mjesecu pa i od toga da smo sanirali krovove, ispumpavali vodu, dizali namještaj i tako to", opisao je Marin Lovrenčić, zapovjednik vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Najviše su nastradali poljoprivrednici. Štetu je prijavilo njih 150. Kukuruza ove godine neće biti. Vinari iz Kumrovca ove godine neće imati grožđa, a očekuje se da bi nagodinu urod uz savršene vremenske uvjete trebao biti 20 posto slabiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S cvijećem, voćem, ali i povrćem mogli su se oprostiti svi koji su posadili nešto oko svojih kuća.

"Vrt je otišao. To je bivša stvar, samo po imenu vrt. Tu i tamo je ostao koji štrljak. I što je bilo za brati, sve svježe posađeno, sve je otišlo proć. Ove godine je berba završena, jedino da sad sadimo ponovno", kaže Marijan Lutring iz Kumrovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedice tuče jutros je vidjela i ministrica poljoprivrede koja je obećala vladinu brzu pomoć, no ponovno nije mogla izbjeći pitanja o protugradnoj obrani.

"Ne postoje dokazi da je sustav protugradne obrane učinkovit. Ne postoje stručni znanstveni dokazi. Ponavljam ono što govore i pišu oni koji su za to zaduženi", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica tvrdi da već sada imamo dovoljno mjera kojima se može pomoći poljoprivrednicima prije, ali i nakon ovakve nepogode. No, poljoprivrednici žele neko trajno rješenje, a ne mjere i potpore koje će im nakratko olakšati muke, dok ne dođe novo nevrijeme.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo