Veliki povratak? / Srušio je vlastitu Vladu, onda i samoga sebe, a sad se vraća: Tomislav Karamarko želi natrag na vrh!

Tomislav Karamarko već 30 godina pliva političkim vodama

3.2.2020.
22:28
VOYO logo

Vraća se Tomislav Karamarko! Te godine i osam mjeseci nakon što je dao ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, javio se da to ponovno želi biti. Svoju kandidaturu bi trebao objaviti ovaj tjedan, a zasad se zna da bi u timu čovjeka koji je srušio vlastitu vladu trebao biti minstar koji je to bio samo pet dana, Mijo Crnoja. Mnogi tumače da će Karamarko Plenkoviću napraviti ono što je i Škoro Milanoviću.

Ostao je zapamćen kao političar koji je srušio premijera i vlastitu Vladu, a onda i samog sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Karamarko već 30 godina pliva političkim vodama. Nakon policijske karijere, bio je šef Kabineta predsjednika Vlade pa predsjednika Sabora, vodio je Izborni stožer bivšega predsjednika Stjepana Mesića. 2004. dolazi na čelo Protuobavještajne agencije, dvije godine kasnije na čelo SOA-e. Ivo Sanader postavlja ga kao ministra unutarnjih poslova, a Jadranka Kosor svečano ga učlanjuje u HDZ u rujnu 2011. 

Godinu kasnije stiže na čelo HDZ-a s 99 posto osvojenih glasova. Jadranku Kosor izbacuje iz stranke i najavljuje novi HDZ i Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poručujem kako je prošlo vrijeme komocije, neodgovornosti i eksperimentiranja s Hrvatskom", rekao je tada.

Slavlje se nastavilo i na sljedećim parlamentarnim izborima. Nakon mukotrpnih pregovora s Mostom formirao je Vladu, ali nije zasjeo u premijersku fotelju, već onu prvog potpredsjednika Vlade. Iako je naglašavao da je Hrvatskoj dosta eksperimenata, na kraju se našao u jednom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što se tada dogodilo Karamarku, očito se nije znao s time nositi. Jer on je birao premijera, Oreškovića, nije Most birao. Međutim. prva pucanja Vlade bila su upravo između Karamarka i Oreškovića, a ne njega i Mosta", smatra politički analitičar Ivica Relković.

Karamarko i Orešković nisu se mogli dogovoriti oko ravnatelja SOA-e, a uskoro se našao i usred afere sukoba interesa zbog poslovnog odnosa svoje supruge i prijatelja iz HDZ-a, savjetnika mađarske naftne tvrtke MOL Josipa Petrovića. Uskoro mu se kula karata urušila, premijer i Vlada postali su bivši, a onda je i odstupio s čela HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebale su mu je tri godine za povratak na javnu scenu. Karamarko je na proslavi Oluje u Kninu prvi put priznao da ozbiljno razmišlja o kandidaturi. 

Tako bi Karamarko mogao biti treći kandidat, uz Andreja Plenkovića i Miru Kovača

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda on računa na neko iznenađenje iako se meni čini da on nema kapacitet kojim bi mogao iznenaditi. Tako da se može dogoditi suprotna situacija, da zapravo pomogne onome koji ga je naslijedio", kaže Relković.

Karamarko je navodno već oformio tim, kampanju bi mu trebao voditi bivši saborski zastupnik Željko Fiolić. Spominju se i bivša ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić te vukovarska braniteljica Zorica Gregurić. A tu je i bivši ministar s najkraćim stažom u povijesti hrvatske politike kojega je funkcije stajala afera s prebivalištem - Mijo Crnoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što Karamarko planira, trebali bismo saznati već ovoga petka u Sesvetama. Takozvani "uvodni predizborni skup" održava se na isti dan kada bi se u HDZ-u službeno trebali raspisati unutarstranački izbori.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo