NEŽELJENI GOST / Štakor Slavko izazvao paniku u šatoru sisačke bolnice: 'Sestre se boje. Nisam ga vidio, ali sam ga čuo'

U internističkom šatoru ispred bolnice Sisak, koji nakon potresa služi kao bolnički odjel, sinoć su se neugodno iznenadili i pacijenti i medicinsko osoblje

10.3.2021.
18:54
VOYO logo

Štakor među pacijentima! U internističkom šatoru ispred bolnice Sisak koji nakon potresa služi kao bolnički odjel, sinoć su se neugodno iznenadili i pacijenti i medicinsko osoblje. 

Brz i spretan - nije se dao dobro ni snimiti. I ovako malen napravio je veliku paniku. Kako je ušao nitko točno ne zna. Trijažu nije prošao. S obzirom na izgled kreveta i ostalog namještaja možda se i ovaj štakor zabunio pa pomislio da je na otpadu, a ne u improviziranoj bolničkoj sobi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj prostor se ne može zatvoriti

"Nije to prostor bolnički koji se može hermetički zatvoriti ili zatvoriti vratima gdje se ne može glodavac, a ovdje se glodavac može provući. Mi ćemo obavit sve ono što nama služba traži da se redovno radi. Deratizacija, dezinsekcija koja se inače radi, a u ovom slučaju mi radimo izvanredne deratizacije", kazala je Željka Brodarec iz odjela za kontrolu bolničkih infekcija, nadzora čišćenja i sterilizacije.

Image
Gostovao u RTL-u Danas /

Ravnatelj bolnice o štakoru u bolničkom šatoru: 'U najskorije vrijeme napravit ćemo deratizaciju'

Image
Gostovao u RTL-u Danas /

Ravnatelj bolnice o štakoru u bolničkom šatoru: 'U najskorije vrijeme napravit ćemo deratizaciju'

U šatoru je i prenoćio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuli smo ga da šuška jutros i vidjela sam video gdje je viđen sinoć tijekom popodneva i tijekom noći", kazala je medicinska sestra Natalija Pavušek Bijelić te dodala da je štakor plaši jer je sve to "gadljivo i nije ugodno". 

Gospodin Željko Bunjevčević ga se, kaže, ne boji jer je sa sela. Priđe li njegovom krevetu, papuča je blizu.  "Pa dobro, cure se boje, sestre se boje, ali nije opet tako strašno", kaže i dodaje da ga nije vidio, ali ga je čuo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štakor dobio ime Slavko

No Slavko, kako su štakora nazvale medicinske sestre, i njegova vrsta nisu tu, čini se, ni prvi ni posljednji put. 

"Navodno je i ranije bilo miševa i štakora", kazala je Ivana Šmit, a na pitanje je li ih bilo i prije potresa, odgovara: "Prije potresa. Ovo su stare zgrade. Znali su se kretati u ovim krugovima. Recimo dolje podrum gdje je bila nekad kuhinja, ali puno, puno rjeđe i nije bilo toliko".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o populaciji koja ima razvijenu metakogniciju. Znači, svjestan je svojih postupaka. Veoma dobro organiziran i otrovi koje postavljamo moraju biti koji rade sa zadrškom, s odgodom i zato se koriste antikoagulanti", kazao je Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Situacija nije nimalo bezazlena

Situacija štakora u improviziranoj bolnici nije nimalo bezazlena. Dovoljno je pomisliti što bi se dogodilo da pregrize, primjerice, plastičnu cijev za dovod kisika. Osim toga, štakori i glodavci šire opasne zarazne bolesti. Evo što bi mogao biti najveći problem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bi se sada dogodila još, ne daj Bože, i poplava. Povećana količina vode gurala bi ovako hipertrofičnu populaciju na mala, suha područja. Kontakti među njima bili bi tijesni. Omogućili bi otkočenje epizetioloških procesa, a onda je samo jedan korak do epidemije u čovjeka", kaže Brkić. 

Zaraziti se može čak i udahom pa se preporučuje sve prostore poput šupa mesti na mokro i obavezno sa zaštitnom maskom na licu. Naš sugovornik Brkić otkrio je i da se radi o vrsti zvanoj štakor selac pa se nadamo da je, kako mu i ime kaže, odselio dalje od pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo