Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
TRAŽE 10 % POVEĆANJE

Autobusi stali na 10 minuta, vozači upozorili: 'Mi nismo građani drugog reda, nećemo šutjeti'

Traže i uvođenje statusa službene osobe za vozače autobusa, kako bi ih se zaštitilo od svakodnevnih napada

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Hina/ 23.8.2019. u 10:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sindikat prometa i veza i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika u petak su nakon desetominutnog štrajka upozorenja i polusatne vožnje Zagrebom poručili s konferencije za novinare pred Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture da time upozoravaju Vladu na loš položaj vozača u javnom linijskom prijevozu.

"Bili smo prisiljeni poslati dopise i probati sjesti za stol s Ministarstvom, no nitko se do sada nije odazvao i ovo je način na koji smo morali reagirati. Naši zahtjevi su povećanje plaća, odnosno izrada granskog kolektivnog ugovora, i osiguravanje vozačima statusa službene osobe, čime bismo ih donekle zaštitili", izjavio je novinarima predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Image

Stali autobusi, vozači upozorili: 'Imamo 3800 kuna plaću i sad se svi čude što idemo van'

Fotogalerija

Butković pozvao vozače na razgovor u utorak

Prosvjedna vožnja trajala je oko pola sata, a kolona od tridesetak buseva krenula je od zagrebačkog Velesajma, preko rotora, do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u "Kockici" na Prisavlju. 

Lisičak je rekao da im se ministar Oleg Butković javio u četvrtak i pozvao ih na razgovor u Ministarstvo idućeg utorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ako ne bude dogovora, idemo u opći štrajk 9. rujna, na prvi dan škole, svi prijevoznici i javni gradski prijevoz uz autobuse i tramvaje", poručio je Lisičak.

Dodao je kako se gradski prijevoznici danas nisu priključili prosvjedu jer nisu htjeli napraviti potpuni prometni kolaps, već samo upozoriti nadležne na mogući veći štrajk ako do dogovora ne dođe.

Upravo se čita

"Dobili smo informaciju da je skoro 80 posto djelatnika javnog linijskog prijevoza podržalo štrajk i sudjelovalo u 10-minutnoj obustavi prijevoza", rekao je Lisičak.

Vozači nisu građani drugog reda

Na novinarsko pitanje što će napraviti ako do dogovora ne dođe, istaknuo je da Vlada mora biti razumna i pristati na dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Vlada mora biti razumna, moramo se dogovoriti, bila bi njihova blamaža ako ovo neće moći riješiti. Vozači nisu građani drugog reda", kazao je Lisičak.

Predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Anto Jelić zahvalio je građanima u prometu koji su poštivali prosvjed dodajući kako vozači podržavaju liječnike i zaposlene u obrazovanju u njihovim zahtjevima za povećanjem plaća.

"Dok ne dobijemo konkretne podatke, sigurno nećemo odustati od najavljenog štrajka 9. rujna, jer vozači su puno batina dobili s puno većim posljedicama pa nema razloga da ne dobiju status službene osobe", kazao je Jelić.

Dodao je kako će u većem štrajku "stati cijela Hrvatska" ako Vlada ovu poruku ne shvati ozbiljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Želimo da vozači ostanu raditi u Hrvatskoj, 2400 vozača je otišlo raditi van kroz nekoliko godina, mi nemamo prava više šutjeti", zaključio je Jelić.

Udruga prijevoznika podržava vozače

Predsjednik Hrvatske udruge autobusnih javnolinijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović poručio je da su došli podržati vozače, no rješenje svega je suradnja s Vladom.

Ustvrdio je kako je Hrvatska jedina zemlja u Europi koja nema ugovor o javnim uslugama.

"To je diskriminirajuće za naše prijevoznike, bez takvog ugovora više ne možemo funkcionirati jer su vezani za javna financiranja. Gotovo 95 posto linija je nerentabilno, mali broj prijevoznika još može opstati, ali realno idemo prema kraju", upozorio je Meštrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kaže kako najveći broj vozača odlazi u Njemačku i Sloveniju, koje su podigle plaće svojim javnolinijskim vozačima.

Prosvjed je podržao i Sindikat hrvatskog vozača optuživši Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da "nije napravilo apsolutno ništa što bi osiguralo normalan rad i poslovanje".

Ministarstvo nije doraslo zadacima koje bi trebali obavljati, a sa cijelom situacijom upoznati su Vlada i premijer Plenković, ali nitko ništa ne poduzima, stoji u priopćenju sindikata.

Hina/ 23.8.2019. u 10:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba