PRAVO NA STAN / Stambenom stresu nema kraja: Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina

Image
Foto: Ilustracija/Igor Kralj/PIXSELL

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile 9,1 posto više nego u istom razdoblju lani.

9.7.2020.
8:52
Ilustracija/Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj su u prvom tromjesečju 2020. cijena stambenih nekretnina porasle 9,1 u odnosu na isto lanjsko razdoblje što je snažniji rast od prosjeka Unije, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda.  

Image
PRAVO NA STAN /

Jeste li čuli za stambeni stres? Europarlamentarci bi se mogli izboriti za 'stanovanje za sve', no hoće li?

Image
PRAVO NA STAN /

Jeste li čuli za stambeni stres? Europarlamentarci bi se mogli izboriti za 'stanovanje za sve', no hoće li?

Na godišnjoj su razini cijene nekretnina u EU i eurozoni u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle za 5,5 odnosno pet posto. U prethodnom su tromjesečju uvećane za 4,9 posto u EU te 4,5 posto u eurozoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među zemljama EU-a na godišnjoj razini su najsnažnije porasle cijene u Luxembourgu, za 14 posto. Slijedi Slovačka s 13,1 posto, Estonija s 11,5 posto, Poljska s 11,3 posto te Portugal s 10,3 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile 9,1 posto više nego u istom razdoblju lani, piše Glas Istre. U prethodnom su tromjesečju na godišnjoj razini cijene porasle 10 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina zemlja u kojoj su na godišnjoj razini u prvom kvartalu pale cijene stambenih nekretnina bila je Mađarska s padom od 1,2 posto.

Rast cijena nekretnina i u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje

U prvom tromjesečju 2020. cijene stambenih nekretnina u EU porasle su 1,2 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca 2019. U eurozoni su cijene porasle 0,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najsnažniji rast cijena nekretnina na kvartalnoj razini zabilježen je u Portugalu, za 4,9 posto. Slijede Estonija i Slovačka, za 4,8 odnosno četiri posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle 2,7 posto u odnosu na posljednji kvartal 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći pad cijena nekretnina na kvartalnoj razini zabilježen je na Malti, za 4,3 posto. Slijede Mađarska s padom od 1,1, Irska s padom od 0,8 posto te Belgija s 0,1-postotnim padom.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo