Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
GOSTOVAO U RTL-U DANAS

Ministar Ćorić u RTL-u Danas odgovorio Milanoviću: 'Savjetnici ga nisu dobro brifirali. Procjene agencija su ...

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostovao je u RTL-u Danas

Vijesti.hr/ 19.9.2020. u 18:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostovao je u RTL-u Danas. 

Prateći hrvatsko gospodarstvo iz svih aspekata Agencija Standard & Poor's potvrdila je kreditni rejting na BBB minus, ali i stabilne izglede za buduća kretanja unatoč procijenjenom padu BDP-a od 8%. 

"Trend je dobar i to je potvrdio i S&P i lijepo je čuti da su makroekonomske mjere Vlade u prošlim godinama, naravno, i kriza koja nas je pogodila, u nekoj kombinaciji rezultairali time da ova agencija ne mijenja naš rejting", kazao je. 

Dodao je da je to plod konzistentne makroekonomske politike koju su vodili proteklih godina te s druge strane i političke stabilnosti koju su kreirali. "Zapravo, činjenice da smo i tijekom izbornog razdoblja išli s jasnim mjerama, mjerama očuvanja radnih mjesta s jedne strane, a s druge strane mjerama za očuvanje likvidnosti gospodarstva. Pad BDP-a unatoč jako velikom udjelu turizma u našem BDP-u manji je nego se projiciralo i naš izlazak i krize, odnosno dolazak na razinu 2019. godine je, prema projekcijama, dogodit će se nešto ranije", rekao je Ćorić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"U narednom razdoblju nas očekuje kontinuirana opservacija trendova u gospodarstvu i sigurni smo da ćemo adekvatno odgovoriti, ako bude potrebe", rekao je. 

"Milanovića savjetnici nisu dobro brifirali"

Na konstataciju predsjednika Zorana Milanovića da su procjene agencija zastarjele, Ćorić je kazao da ga "njegovi ekonomski savjetnici nisu dobro brifirali". "Procjene rejting agencija ne odnose se samo na kamatne stope i na jeftin novac na koji se on refereirao nego i na adekvatnost neke zemlje za poslovanje i u konačnici na ukupnost ekonomskih odnosa u nekoj zemlji. Zbog toga procjene rejting agencija su itekako relevantne za sve potencijalne ulagače u Hrvatsku", kazao je i dodao da očekuju da će sljedeća godina Hrvatskoj donijeti ekonomski oporavak i aktivnost Vlade usmjerenu na povlačnje novca iz EU fondova. 

Upravo se čita

Image
želi smanjiti euforiju

Ugledni arhitekt nije oduševljen Pelješkim mostom: 'Čeka se nekretninski bum i bezočno betoniranje'

"Sve to u smjeru što je moguće veće aktivacije hrvatskog gospodarstva i izgradnje njegove konkurentnosti", kazao je. 

"Korupcija je boljka većine sustava"

Na pitanje o dvije afere u samo nekoliko mjeseci koje HDZ-u ne idu u prilog Ćorić je kazao da je "korupcija boljka većine sustava". "Korupcija je nešto protiv čega se kontinuirano treba boriti i siguran sam da će, u konačnici, zakonskim izmjenama koje je najavio ministar Malenica, odnosno prije svega novima akcijskim planom i strategijom borbe protiv korupcije prije svega napraviti pomaci u tom smjeru", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na pitanje što će naporaviti da se spriječe ovakve aferem Ćorić je rekao da je transprantnost pretpostavka boljeg i racionalnijeg trošenja proračunskih novaca. "Teško je u kratkom roku učinitit da sustav bude transparentan, no na tome se treba raditi", rekao je i da državna uprava i veća poduzeća moraju predočiti svoje stavke javnosti. 

Vijesti.hr/ 19.9.2020. u 18:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
prvi nalaz

Nalaz obdukcije: Imao je koronu, teški oblik upale pluća, upalu srčanog mišića, a krajni uzrok smrti je...

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba