novo izvješće / Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj: 'Krše se prava nacionalnih manjina, u porastu prijetnje Srbima'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Dugogodišnja opterećenost gospodarstva brojnim strukturnim problemima i stagnacija socioekonomskih prilika otežavaju ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava svih građana'

26.3.2018.
12:23
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Iako je zaustavljena rapidna regresija standarda ljudskih prava iz vremena vladavine Domoljubne koalicije, u 2017. godini nije došlo do značajnijeg napretka koji bi preokrenuo negativan trend društvene relativizacije i političke marginalizacije ljudskih prava, navodi se u izvješću Kuće ljudskih prava Zagreb.

Dugogodišnja opterećenost gospodarstva brojnim strukturnim problemima i stagnacija socioekonomskih prilika otežavaju ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava svih građana, a posebno su pogođeni mladi i ranjive skupine, kaže se u izvješću koje je nastalo na temelju cjelogodišnjeg monitoringa i provedenih 60 intervjua s pojedincima iz 46 organizacija civilnog društva i članovima akademske zajednice..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promicanje ljudskih prava de facto paralizirano

Takve društvene prilike predstavljaju olakotnu okolnost za jačanje društvenih skupina koje pozivaju na povratak tradicionalnim vrijednostima te sustavno iskrivljuju i zloupotrebljavaju jezik i standarde zaštite ljudskih prava kako bi ograničili prava drugih i drugačijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički su odnosi također opterećeni sukobom konzervativnih i liberalnih vrijednosti, prije svega unutar parlamentarne većine. Time je formuliranje i provođenje javnih politika usmjerenih na zaštitu i promicanje ljudskih prava de facto paralizirano, ocjenjuje Kuća ljudskih prava.

Hrvatska nije ratificirala Međunarodnu konvenciju za zaštitu svih osoba od prisilnih nestanaka, Europsku socijalnu povelju (revidiranu) i Konvenciju Vijeća Europe o prevenciji i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija), a posebno zabrinjava što nije započet proces izrade novog Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava i Nacionalne politike za ravnopravnost spolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje je prisutna diskriminacija i getoizacija manjinskih vjerskih zajednica jer nije riješen problem njihove registracije, pitanje vjeronauka u osnovnim školama, odnosno alternativa za djecu koja ga ne pohađaju, kao ni podzastupljenost manjinskih vjerskih zajednica u programskom sadržaju HRT-a.

Nastavljeno je sužavanje medijskih sloboda, zabilježeni su slučajevi prijetnji smrću, napada i zastrašivanja novinara, a njihov rad dodatno otežavaju tužbe za klevetu, uvredu i sramoćenje. Posebno zabrinjava, ističe Kuća ljudskih prava, politizirano upravljanje HRT-om i ugrožavanje rada neprofitnih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog inertnosti institucija, ni u 2017. godini u Hrvatskoj nije funkcionirao građanski nadzor nad sigurnosno-represivnim aparatom, a ostvarivanje prava na priziv savjesti bilo je otežano.

Problemi sa suđenjem i suočavanjem s prošlošću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršenje prava na suđenje u razumnom roku, provođenje efektivnih istraga i pristup sustavu besplatne pravne pomoći ostaju temeljni problemi hrvatskog pravosuđa.

Proces suočavanja s prošlošću i dalje je opterećen relativizacijom zločina koje su tijekom Domovinskog rata počinili pripadnici hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga i revizionističkim tendencijama u vezi ustaških zločina počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata. Nastavljen je trend smanjenja intenziteta procesuiranja ratnih zločina, koji je prisutan od ulaska Hrvatske u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žrtve ratnih zločina suočavaju se s brojnim problemima, prije svega u pristupu pravu na materijalnu odštetu, a problem nestalih osoba još uvijek se ne rješava dovoljno ekspeditivno, navodi se u izvješću.

Ovršna praksa u Hrvatskoj krši pravo dužnika na ljudsko dostojanstvo i onemogućuje im pravo na uživanje vlastite imovine te ugrožava pravo vjerovnika na raspolaganje svojom imovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodarenje otpadom dovodi do ugroze kvalitete života, zdravlja i sigurnosti stanovništva. Pristup kvalitetnoj pitkoj vodi posebno je problematičan na obali i otocima, a nastavljen je negativan trend utjecaja turizma na okoliš i kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Percepcija korupcije u javnom sektoru se pogoršava, posebno u pružanju komunalnih usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve veće raslojavanje u obrazovanju, nedostaju vrtići

U sustavu obrazovanja primjetno je sve veće socijalno raslojavanje, što utječe na daljnje životne šanse osoba. Značajna je regionalna neujednačenost u dostupnosti i kvaliteti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a u mnogim ruralnim dijelovima nema dovoljnog broja vrtića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvajanje Cjelovite kurikularne reforme i dalje je obilježeno netransparentnošću i političkim sukobima, a prijepor u sustavu obrazovanja također predstavljaju zdravstveni odgoj koji se promatra kao ideološki obojena tema i građanski odgoj i obrazovanje.

I lani su glavni problemi pacijenata u zdravstvenom sustavu bili nedostupnost i neujednačena kvaliteta primarne zdravstvene zaštite, relativno nizak broj liječnika obiteljske medicine i nedostatak određenih zdravstvenih stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvaliteta komunikacije zdravstvenih djelatnika i pacijenata na vrlo je niskoj razini zbog čega dolazi do nedovoljne informiranosti pacijenata, nemogućnosti suodlučivanja o vlastitom liječenju i njihove pasivne uloge u cijelom procesu.

Problemi su zabilježeni i u manjkavosti sustava u liječenju zloćudnih, rijetkih i autoimunih bolesti te zanemarivanju i otežavanju pristupa sustavu zaštite mentalnog zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prošlu godinu obilježilo je jačanje diskursa ultrakonzervativnih grupa čiji su društveni i politički pritisci usmjereni ponajprije protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i prava na siguran i legalan pobačaj.

Nasilje nad ženama i nejednakost u visini primanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značajan problem u planiranju trudnoće i majčinstva te brige o reproduktivnom zdravlju žena predstavlja nejednaka pokrivenost i dostupnost ginekoloških medicinskih usluga, pogotovo u ruralnim i dislociranim krajevima.

U slučajevima nasilja nad ženama cjelokupni proces, od prijave do donošenja sudske odluke teče iznimno sporo. Također, problematično je pitanje skrbništva u slučajevima nasilja u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje je prisutna izražena nejednakost u visini primanja između muškaraca i žena. Seksualne radnice u Hrvatskoj izložene su kršenju niza ljudskih prava tijekom pravosudnog postupka, navodi se u Izvješću.

Upozorava se da je novim Zakonom o pravobranitelju ugrožena neovisnost rada Pravobraniteljice za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavne prepreke u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom su otežana pristupačnost i kvaliteta dostupnih zdravstvenih i socijalnih usluga, nedovoljna informiranost i nepreglednost propisa kojima su regulirana njihova prava, postojanje mnogih fizičkih barijera i neprilagođenost vozila u javnom prijevozu, problemi u pristupu obrazovanju i tržištu rada.

Ocjenjuje se kako je plasiranje dezinformacija o rodu, spolu i seksualnoj orijentaciji u kontekstu ratifikacije Istanbulske konvencije negativno utjecalo na ostvarivanje ljudskih prava LGBTIQ osoba te je nastavljeno s politikom isključivanja LGBTIQ osoba iz zakonodavnih i policy inicijativa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršenja prava nacionalnih manjina, u porastu prijetnje Srbima

Upozoreno je da beskućnici u Hrvatskoj i dalje nisu prepoznati kao ranjiva skupina, a dodatno su se pogoršali nezakonita protjerivanja izbjeglica, nasilje na granicama i onemogućavanje osoba u traženju međunarodne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava nacionalnih manjina krše se u segmentu prednosti u zapošljavanju pod jednakim uvjetima pripadnika nacionalnih manjina i uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina. Diskriminacija prema Romima najviše je izražena pri zapošljavanju te pristupu uslugama.

Za srpsku nacionalnu manjinu karakteristični su problemi vezani uz posljedice rata – neprocesuirani ratni zločini, diskriminacija tijekom suđenja, nestale osobe, sporost i tajnost procesa ekshumacije posmrtnih ostataka, problem povratka izbjeglica, neulaganje u područja posebne državne skrbi, stambeno zbrinjavanje, neobnovljena kulturna i vjerska baština.

U kontinuiranom porastu su slučajevi vrijeđanja i prijetnji upućenih Srbima i srpskim institucijama u Hrvatskoj, javne akcije s obilježjima netrpeljivosti, etničke netrpeljivosti i historijskog revizionizma u izjavama i postupcima javnih osoba te govor mržnje i etnička netrpeljivost u medijima, stoji u izvješću Kuće ljudskih prava Zagreb.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo