cijene lete / Stanovi u godinu dana poskupjeli sedam posto: Evo na kojim lokacijama kvadrat košta i do 10.000 eura

Image
Foto: Ilustracija/Igor Kralj/PIXSELL

Cijene su krenule uvis još u proljeće prošle godine, ali nitko nije ništa poduzimao jer se mislilo da je riječ o privremenoj pojavi

16.11.2021.
7:33
Ilustracija/Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Drastičan skok cijena građevnog materijala i prekidi u opskrbi prouzročeni pandemijom dovest će do snažnog poskupljenja građevinskih radova, što znači i novih stanova, kuća, infrastrukture koja će se graditi novcem iz Europske unije, a porast će i cijena obnove potresom pogođenih područja. To su potvrdili građevinari i dužnosnici njihovih udruga, koji su u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) razmatrali kako će se poskupljenje materijala uključiti u ugovore o gradnji, koje već desetljećima sklapaju s naručiteljima po fiksnim cijenama.

"Gotovo da nema materijala koji nije poskupio", ističe Tomislav Radoš, potpredsjednik Komore za Novi list. U posljednjih godinu dana cijene opeke, žbuke i crijepa povećane su od 7 do 24 posto, bitumena za 70 posto, a željeza, drveta, polimera i aluminija za više od 100 posto, prema riječima Radoša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene su krenule uvis još u proljeće prošle godine, ali nitko nije ništa poduzimao jer se mislilo da je riječ o privremenoj pojavi koja će se smiriti. No, pokazalo se da nije tako.

Do nezamislivog skoka cijena sirovina u svijetu došlo je zbog povećane potražnje, koja je rezultat oporavka gospodarstva i snažnog porasta javnih ulaganja u gradnju infrastrukture u Europi, Sjedinjenim Državama i ostatku svijeta. Usporedno s time dogodili su se zastoji u proizvodnji i prometu diljem svijeta, uz poskupljenje energenata i radne snage. To znači da građevinari koji su ugovore o gradnji sklopili po starim cijenama, neće moći svoj posao privesti kraju, pa će doći do zastoja radova i propadanja tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Marže građevinara više ne pokrivaju troškove gradnje. Oni posluju s gubicima", upozorila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Komore, napominjući da zbog nezapamćenih poskupljenja treba razraditi mogućnosti izmjena ugovora o gradnji, u skladu sa zaključkom Vlade o "postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevnog materijala i proizvoda".

Koliko bi mogle skočiti cijene gradnje, o tome građevinari nisu govorili, jer sve ovisi o razvoju događaja. Međutim, cijene stanova zabrinjavajuće rastu. Prema Eurostatu, u drugom kvartalu ove godine stanovi u Hrvatskoj poskupjeli su gotovo 7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, a u nekim članicama EU-a čak 15 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama iz proteklih nekoliko tjedana, cijene starih stanova uglavnom stagniraju, ali su cijene novih u Zagrebu porasle oko 40 posto i kreću se oko 3.000 eura po kvadratu. Kupci se žale da neki građevinari na atraktivnim lokacijama u sjevernom dijelu Zagreba za nove stanove traže nevjerojatnih osam do deset tisuća eura po kvadratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo