OSOBNI BANKROT / Stanovnici malog grada u Zagorju prijavili dugove od gotovo 50 milijuna kuna

Image
Foto: RTL

U tri godine pokrenuta SU 1.254 postupka za osobni bankrot, no većina njih je propala po putu

22.1.2019.
11:25
RTL
VOYO logo

Od siječnja 2016. godine do 21. siječnja ove u Hrvatskoj je pokrenuto 1.254 postupaka osobnih stečajeva pred savjetovalištima Financijske agencije (Fina), a njih 919 ili 73 posto, završilo je neuspjelim sklapanjem izvansudskog sporazuma, pokazuju Finini podaci.'Zakon o osobnom bankrotu nije čarobni štapić'

Prema Fininom pregledu zbirnih podataka od 1. siječnja 2016. godine, od kada se primjenjuje Zakon o stečaju potrošača, do 21. siječnja ove godine pokretanje izvansudskog postupka zatražio je 1.251 građanin i tri obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a njihova ukupna dugovanja iznose 935,6 milijuna kuna, prenosi Hinu portal Novac.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje su zatražile pokretanje postupka imaju ukupno 7.594 vjerovnika.

Najviše postupaka, više od polovice, pokrenuto je pred savjetovalištem u Zagrebu, koji sa 680 predmeta u ukupnom broju ima udio 54 posto, a slijede Osijek s 102 predmeta, Pula s 84, Split sa 62, te Rijeka, u kojoj su stečaj zatražile 52 osobe, pokazuju podaci Fine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza, 460,8 milijuna kuna ili 49 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima.

Po iznosu prijavljenih dugovanja slijedi Split, u kojem je prijavljeno 120,5 milijuna kuna ili gotovo 13 posto svih prijavljenih nepodmirenih obveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznos dugovanja u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku je 63,2 milijuna kuna, a slijedi savjetovalište u Zlataru u kojem je u 23 postupka prijavljeno 49,9 milijuna kuna dugovanja, pokazuju podaci Fine.

U Zagrebu je izdano i najviše potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma - 439 od ukupno 919 u svim savjetovalištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je sklopljeno 16 izvansudskih sporazuma pred savjetovalištima, pri čemu Fina napominje da se, osim u jednom slučaju, radi o sporazumima koji su sklopljeni samo s dijelom potrošačevih vjerovnika.

U slučajevima kada izvansudski sporazum nije sklopljen sa svim potrošačevim vjerovnicima, uz sklopljeni izvansudski sporazum potrošaču se izdaje i potvrda o neuspjelom sklapanju izvasudskog sporazuma, napominje Fina.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o stečaju potrošača, kojim je omogućen osobni bankrot, stupio je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike