evo što Istanbulska donosi u praksi / Stara praksa se mijenja zahvaljujući Istanbulskoj: 'Žena nebrojeno puta priča istu priču pa na kraju odustane'

Konačan kraj ratifikacije je predaja isprava glavnom tajniku Vijeća Europe, a kako RTL doznaje, dokumentacija je prije točno tjedan dana dostavljena Predsjednici na potpis

31.5.2018.
19:23
VOYO logo

Pomoć je od početka godine samo u karlovačkoj ženskoj kući zatražilo njih više od sto. Procedura kod prijave nasilja je za sve ista:

"Žena kad prijavi policiji i tamo se ispituje 5-6 sat. Pa onda ide na centar pa opet istu priču priča, pa ide na državno odvjetništvo i onda na sud. Žena nebrojno puta priča istu priču i ne želi sve ponavljati i kada drugi put doživi nasilje ne prijavi ga. U tome je problem", objasnila je predsjednica Ženske grupe "Korak" Mirjana Duduković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stara praksa se mijenja zahvaljujući Istanbulskoj konvenciji koja dodatno promovira svjedočenje žrtava putem video linka. Nema ponavljanja ni susreta s nasilnikom.

"Prvo i osnovno naravno da je dobro jer mi često imamo kontardiktoran iskaz žrtava. Kako protječe vrijeme i ako ima susret s okrivljenikom na ovaj ili onaj način, ona se povlači i koristi blagodat ne svjedočenja. Nitko ne shvaća da s druge strane ima žrtvu", upozorava Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, žrtva ima pravo na osobu od povjerenja koja će je savjetovati o njezinim pravima pa je počela edukacija policajaca i pravosudnih dužnosnika.

"Edukacija je do sada održana u Zagrebu dvije, održna je u rijeci,. sada ide Osijek, a na ljeto Split", kaže Branka Žigante Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to je tek početak. Ostale promjene slijede nakon što Hrvatska preda ispravu o ratifikaciji glavnom tajniku Vijeća Europe. Rok je tri mjeseca od dana usvajanja u Saboru. 

"Hrvatska će biti 31./32. zemlja koja će je ratificirati. Mislim da instrument o ratifikaciji treba predati sada nakon što je konvencija ratificirana zapravo ne vidim povratka, ne vidim put natrag i mislim da nam put natrag ne treba", rekla nam je Dubravka Šimonović, posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se čeka konačna ratfikacija, ubijene su tri žene, a počinjeno je 187 kaznenih djela nasilja u obitelji.

Prema podacima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i MUP-a lani je za obiteljsko nasilje okrivljeno više od 10 tisuća osoba, a na bezuvjetnu kaznu zatvora Osuđeno ih je samo 806, od čega čak 761 muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo