Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
evo što Istanbulska donosi u praksi

Stara praksa se mijenja zahvaljujući Istanbulskoj: 'Žena nebrojeno puta priča istu priču pa na kraju odustane...

Konačan kraj ratifikacije je predaja isprava glavnom tajniku Vijeća Europe, a kako RTL doznaje, dokumentacija je prije točno tjedan dana dostavljena Predsjednici na potpis

Kristina Čirjak/ 31.5.2018. u 19:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pomoć je od početka godine samo u karlovačkoj ženskoj kući zatražilo njih više od sto. Procedura kod prijave nasilja je za sve ista:

"Žena kad prijavi policiji i tamo se ispituje 5-6 sat. Pa onda ide na centar pa opet istu priču priča, pa ide na državno odvjetništvo i onda na sud. Žena nebrojno puta priča istu priču i ne želi sve ponavljati i kada drugi put doživi nasilje ne prijavi ga. U tome je problem", objasnila je predsjednica Ženske grupe "Korak" Mirjana Duduković.

Stara praksa se mijenja zahvaljujući Istanbulskoj konvenciji koja dodatno promovira svjedočenje žrtava putem video linka. Nema ponavljanja ni susreta s nasilnikom.

"Prvo i osnovno naravno da je dobro jer mi često imamo kontardiktoran iskaz žrtava. Kako protječe vrijeme i ako ima susret s okrivljenikom na ovaj ili onaj način, ona se povlači i koristi blagodat ne svjedočenja. Nitko ne shvaća da s druge strane ima žrtvu", upozorava Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uz to, žrtva ima pravo na osobu od povjerenja koja će je savjetovati o njezinim pravima pa je počela edukacija policajaca i pravosudnih dužnosnika.

"Edukacija je do sada održana u Zagrebu dvije, održna je u rijeci,. sada ide Osijek, a na ljeto Split", kaže Branka Žigante Živković.

Upravo se čita

No to je tek početak. Ostale promjene slijede nakon što Hrvatska preda ispravu o ratifikaciji glavnom tajniku Vijeća Europe. Rok je tri mjeseca od dana usvajanja u Saboru. 

"Hrvatska će biti 31./32. zemlja koja će je ratificirati. Mislim da instrument o ratifikaciji treba predati sada nakon što je konvencija ratificirana zapravo ne vidim povratka, ne vidim put natrag i mislim da nam put natrag ne treba", rekla nam je Dubravka Šimonović, posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I dok se čeka konačna ratfikacija, ubijene su tri žene, a počinjeno je 187 kaznenih djela nasilja u obitelji.

Prema podacima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i MUP-a lani je za obiteljsko nasilje okrivljeno više od 10 tisuća osoba, a na bezuvjetnu kaznu zatvora Osuđeno ih je samo 806, od čega čak 761 muškarac.

Kristina Čirjak/ 31.5.2018. u 19:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba