Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
traže zaštitu vlade

Stari i nemoćni često su suočeni sa situacijom da na sudu moraju tražiti zaštitu od prevaranata, a pravdu mno...

'Nerijetko smo gladni, a suprugu koji je postao nepokretan slabo brinu'

Ana Trcol/ 7.1.2017. u 18:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Umirovljenici traže zaštitu Vlade. Ministru pravosuđa poslali su zahtjev za izmjenom Zakona koji se odnosi na ugovor o doživotnom uzdržavanju i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Stari i nemoćni često su suočeni sa situacijom da na sudu moraju tražiti zaštitu od prevaranata, a pravdu mnogi od njih - ni ne dočekaju.

"Nerijetko smo gladni, a suprugu koji je postao nepokretan slabo brinu. Potajno sam nazvala pravno savjetovalište Sindikata umirovljenika da dobijem savjet kako raskinuti ugovor. Poslala sam im ugovor a oni su mi objasnili da je ugovor bio o dosmrtnom uzdržavanju pa je stan već promijenio vlasnika", kaže umirovljenica Ruža.

Prevareni i ostavljeni. To je sudbina mnogih umirovljenika koji, ne znajući što potpisuju - svoju imovinu prepUštaju ljudima kako bi se za njih brinuli do smrti. 

"Onda je sin umro u prometnoj nesreći i snaha je već nakon par mjeseci zatražila da mi iselimo iz svoje kuće", ističe umirovljenik Slavko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Riječ je o dva tipa ugovora - o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. Kod prvog se imovina odmah prebacuje na uzdržavatelja, a kod drugog se to događa nakon smrti. Iz Sindikata umirovljenika traže od Ministarstva pravosuđa da se ukine ugovor o dosmrtnom i pooštri onaj o doživotnom uzdržavanju. 

"Tražimo da se ne može potpisati više od dva ugovora jer sve drugo je biznis. I to biznis najčešće onih koji su u području socijalne skrbi, prava, zdravstva", jasno će Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatska.

Upravo se čita

Traže i da svoje mišljenje mora dati Centar za socijalnu skrb, da se napravi registar tih ugovora, da uzdržavatelj ne smije biti kAžnjavana osoba i da u slučaju nepoštivanja ugovora, sudski prOcesi poništavanja traju najdulje 6 mjeseci. 

No iako mogu biti štetni, samo pOstojanje ugovora o posmrtnom uzdržavanju u Zakonu o obveznim odnosima dOpušta njihovo nadgledanje. Pravna strana iza toga je komplicirana - jer sve ugovore potpisuju pravno sposobne strane kojima se ne može narediti što smiju, a što ne smiju potpisivati. Zato je savjet pučke pravobraniteljice: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Da se jako pažljivo raspitaju i da se razgovaraju s osobom u koju imaju povjerenje, koja je nepristrana ili da odu u centar za socijalnu skrb, dobro se informiraju o tome koji su nedostaci sklapanja takvih ugovora, da budu sigurni da neće biti prevareni i da će dobiti ono  uzdržavanje koje je ugovoreno", poručuje Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

Iz Ministarstva pravosuđa tvrde da zahtjeve nisu primili te da će na njih reagirati kad ih prouče.

Ana Trcol/ 7.1.2017. u 18:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Većina Hrvata vjeruje u Boga, seks prije braka ne smatra se grijehom, a kontracepciju prihvaćaju

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba