traže zaštitu vlade / Stari i nemoćni često su suočeni sa situacijom da na sudu moraju tražiti zaštitu od prevaranata, a pravdu mnogi od njih - ni ne dočekaju

'Nerijetko smo gladni, a suprugu koji je postao nepokretan slabo brinu'

7.1.2017.
18:50
VOYO logo

Umirovljenici traže zaštitu Vlade. Ministru pravosuđa poslali su zahtjev za izmjenom Zakona koji se odnosi na ugovor o doživotnom uzdržavanju i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Stari i nemoćni često su suočeni sa situacijom da na sudu moraju tražiti zaštitu od prevaranata, a pravdu mnogi od njih - ni ne dočekaju.

"Nerijetko smo gladni, a suprugu koji je postao nepokretan slabo brinu. Potajno sam nazvala pravno savjetovalište Sindikata umirovljenika da dobijem savjet kako raskinuti ugovor. Poslala sam im ugovor a oni su mi objasnili da je ugovor bio o dosmrtnom uzdržavanju pa je stan već promijenio vlasnika", kaže umirovljenica Ruža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevareni i ostavljeni. To je sudbina mnogih umirovljenika koji, ne znajući što potpisuju - svoju imovinu prepUštaju ljudima kako bi se za njih brinuli do smrti. 

"Onda je sin umro u prometnoj nesreći i snaha je već nakon par mjeseci zatražila da mi iselimo iz svoje kuće", ističe umirovljenik Slavko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o dva tipa ugovora - o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. Kod prvog se imovina odmah prebacuje na uzdržavatelja, a kod drugog se to događa nakon smrti. Iz Sindikata umirovljenika traže od Ministarstva pravosuđa da se ukine ugovor o dosmrtnom i pooštri onaj o doživotnom uzdržavanju. 

"Tražimo da se ne može potpisati više od dva ugovora jer sve drugo je biznis. I to biznis najčešće onih koji su u području socijalne skrbi, prava, zdravstva", jasno će Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže i da svoje mišljenje mora dati Centar za socijalnu skrb, da se napravi registar tih ugovora, da uzdržavatelj ne smije biti kAžnjavana osoba i da u slučaju nepoštivanja ugovora, sudski prOcesi poništavanja traju najdulje 6 mjeseci. 

No iako mogu biti štetni, samo pOstojanje ugovora o posmrtnom uzdržavanju u Zakonu o obveznim odnosima dOpušta njihovo nadgledanje. Pravna strana iza toga je komplicirana - jer sve ugovore potpisuju pravno sposobne strane kojima se ne može narediti što smiju, a što ne smiju potpisivati. Zato je savjet pučke pravobraniteljice: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se jako pažljivo raspitaju i da se razgovaraju s osobom u koju imaju povjerenje, koja je nepristrana ili da odu u centar za socijalnu skrb, dobro se informiraju o tome koji su nedostaci sklapanja takvih ugovora, da budu sigurni da neće biti prevareni i da će dobiti ono  uzdržavanje koje je ugovoreno", poručuje Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

Iz Ministarstva pravosuđa tvrde da zahtjeve nisu primili te da će na njih reagirati kad ih prouče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo