Napokon malo slobode / Starije osobe s nestrpljenjem očekuju popuštanje mjera, u Povjerenstvu smatraju: 'Sada je vrijeme'

Korisnici doma uskoro će moći i primati posjete i odlaziti u šetnje

28.1.2021.
21:00
VOYO logo

Kada je borba protiv koronavirusa u pitanju, Hrvatska se ima čime pohvaliti. Dok je smrtnost u nekim daleko bogatijim zemljama poput Belgije, Španjolske i Švedske u Domovima za starije do 50 posto od broja zaraženih korisnika, u Hrvatskoj je taj postotak skoro četiri puta manji.

Stroge mjere donijele su učinak, ali sada je vrijeme, smatraju u Povjerenstvu za sprečavanje i suzbijanje epidemije nad starijim osobama, za popuštanje mjera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnjih nekoliko mjeseci izašla gospođa Antonija nije puno izlazila iz doma. No, ona i drugi korisnici doma uskoro će moći i primati posjete i odlaziti u šetnje.

"Prvo bi nazvala moga zubara da li me može primit i kad. Rekla bi mu da sam cijepljena drugi puta. I kad bi to obavila, paralelno bih išla kod oftalmologa", rekla je Antonija Čulinović, korisnica Doma za starije osobe Trnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Policija opet upozorava /

U kuću mu ušla dva 'policajca', a onda je uslijedila drama: 'Odmah nam predajte novac!'

Image
Policija opet upozorava /

U kuću mu ušla dva 'policajca', a onda je uslijedila drama: 'Odmah nam predajte novac!'

Osim zdravstvenih obaveza ima tu prostora i za gušte, ali skromne.

"Prošetala bih u te neke dućane kaj sam bila. Tu, ne bih dalje išla mislim, da idem na tramvaj to ne dolazi uopće u obzir", izjavila je Čulinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođa Antonija dobila je obje doze cjepiva i spada u 78.43 posto korisnika koji su se željeli cijepiti. Za sada je cijepljeno njih 61,62 posto. 47,27 posto korisnika cijepljeno s prvom dozom dok je 29.89 posto korisnika cijepljeno s obje doze. Dio korisnika prebolio je COVID-19 i ne ulazi u ovu statistiku.

Svi oni s nestrpljenjem očekuju popuštanje mjera. Vraćanje u njihov restoran u domu, i poneki izlazak u šetnju i ono što je svima najvažnije - posjete obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stalno su vam pitanja, pogotovo od kad je procjepljivanje prošlo, u kući - kad sad možemo van? Čak i oni korisnici koji nikada nisu izlazili", poručio je Domagoj Kronstein, ravnatelj Doma za starije Trnje u Zagrebu.

Za sada je preporuka da se posjete odvijaju vani, u dvorištima domova. I neće biti velikih razlika između onih koji su se cijepili i onih koji to nisu htjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš prijedlog je da bi oni korisnici koji se nisu cijepili također imali mogućnost da im posjete dođu unutar doma ili zapravo u okruženje doma, u vanjski prostor. Za sada nije predviđeno da oni izlaze van prvenstveno da bi zaštiti sebe i vraćanjem u dom ostale korisnike", rekla je Romana Galić, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Povjerenstvo će do subote će objaviti ovu odluku i tako svima onima u domovima, koji su strpljivo čekali ne žaleći se ni na što, konačno donijeti zaslužene, dobre vijesti! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo