Dao i savjete / Statičar iskreno o razmjerima potresa i što se tek moglo dogoditi: 'Test smo preživjeli...'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'I nemojte njenu žrtvu zaboraviti - za njeno stradanje je odgovorno cijelo društvo', napisao je o stradaloj djevojčici

30.3.2020.
12:46
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Građevinar i statičar Neven Crnobrnja objasnio je što to statičari rade nakon potresa u Zagrebu te opisao kako je izgledao njegov dan tada. 

Dao je i savjete za one koji su pretrpjeli bitna oštećenja u svojim domovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavu prenosimo u cijelosti: 

"Kad nas je u nedjelju ujutro trgnulo iz sna i bacilo iz kreveta, u panici i zbunjeni skupili smo djecu i šturnuli van na dvorište bosi i u pidžamama. Potres je stao, prvi sam ušao u kuću vidjeti stanje. Živimo na zapadu grada gdje je potres bio slabijeg inteziteta nego blizu epicentra gdje je bio snage 5.5 po Richteru. Kuća bez pukotine, a valjda tak i treba biti kad sam ju sam projektirao. Vratili smo se unutra upalili radio i čekali prve vijesti, zvali naše najbliže da vidimo kaj je s njima. Kad smo se malo smirili zveknuo nas je M5 'aftershock'. E sad sam već imao neki nadrealni filing i "što se to dešava" mindset. Opet smo se vratili u kuću, 'ofkors' u dnevni blizu vrata i tada su počele dolaziti prve slike i vijesti iz Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi tren nisam imao osjećaj katastrofe koja je pogodila moj Grad. Valjda zato jer je moja ulica, a i zapadni dio grada bio pošteđen većih razaranja. Gledao sam prve slike koje su frendovi počeli slati i izgledale su grdo. Ali slika srušenog tornja katedrale me je presjekla - tad sam znao da je vrag odnio šalu. Napunio sam 3 kanistera vode i stavio u dvorište, rekao Martini da nam pripremi zimske jakne i skafandere i rekao svima da sjedimo blizu izlaznih vrata. I treslo je. Pa smo izlazili svako malo i vraćali se, a vani smrzavica.

Mnogi nisu bili te sreće. Polako smo saznavali razmjer katastrofe. Oko podne kad se zemlja koliko toliko smirila nazvao sam frenda ragbijaša - Puhija, koji radi u Gradskom uredu za upravljanje hitnim situacijama i dobio upute gdje da dođem. Brzo sam se obukao, uzeo osnovne stvari, dao upute mojima kaj da rade ako opet zatutnji i izjurio s autom prema istoku grada. Čudan osjećaj. Adrenalin. Brže od svih prometnih znakova. Dolazak u stožer, brze upute, sparili me s kolegom inženjerom u tim, dali nam obrazac bez uputa i prvu adresu u Mlinovima. Došli smo tamo oko 13 sati, a i ta obitelj koja je pobjegla još ujutro. Pregledali smo kuću, svu ispucalu, zatvorili im plin, utvrdili da je konstrukcija bitno oštećena i stavili crvenu naljepnicu - "neupotrebljivo zbog oštećenja". Obitelj zbunjena, u šoku, uzeli su najnužnije stvari i tako smo se rastali. S knedlom u grlu. I mi i oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva jurnjava i cjelodnevni obilasci nastavili su se do subote navečer. Svašta sam vidio. Bio i statičar i psiholog i rame za plakanje. I odlučan da dam sve od sebe što mogu. Kako ja, tako i još cca500 inženjera čija je priča vjerovatno slična mojoj. Ponos za moju struku.

Evo što znače najljepnice

Toliko o mom osobnom iskustvu, a sada par savjeta što smo mi to radili i šta savjetujem u narednom periodu za sve koji su pretrpili bitna oštećenja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Zelena naljepnica "uporabljiva građevina" - vi ste happy, vjerovatno malo žbuke otpalo, pokoja manja pukotina nosivih i pregradnih zidova i neko lokalno oštećenje. Jednog dana kad dođete do radnika popraviti ćete žbuku, zakrpat koju pukotinu i sanirat lokalno oštećenje bez puno filozofije

2. Žuta naljepnica "privremeno neuporabljiv objekt" - vi ste zbunjeni jer ne znate šta dalje. Vjerovatno vam se dimnjak srušio možda i krov oštetio, imate ozbiljnije pukotine nosivih zidova širine prsta, prijeti cigla i crijep da padne sa oluka zgrade i sl. Statičari su vam možda u par crta napisali koje hitne mjere treba poduzeti i usmeno objašnjavali no svejedno ne znate šta dalje. Žuta naljepnica znači da trebate odmah iseliti dok se ne poduzmu hitne mjere. Ili ste u zgradi na vlastitu odgovornost. Često se žuta naljepnica odnosi samo na zadnju etažu ispod krovišta, a donje su procijenjene sigurne. Hitno nađite majstore/pomoć i napravite što su vam rekli: uklonite dimnjake crijepove i cigle (ali ne sami već profesionalci koji to mogu sigurno napraviti) krovište natkrijete sa folijama i daskama, izvršite potrebna podupiranja nadvoja i zidova i tada se možete vratiti nazad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve zgrade vjerovatno zahtijevaju detaljan ponovni pregled, opsežniju sanaciju, a u što vjerovatno ne možete krenuti brzo iako bi htjeli. I zato jer nemate izvođača, i nemate "statičara", i zemlja se još pomalo trese, i korona vlada gradom, i meteor će pasti. Tako da period dok ne pokrenete sanaciju iskoristite za ono što možete sami: pripremite svu dostupnu dokumentaciju zgrade (nacrte, dozvole, snimke izvedenog stanja itd.), razgovarajte sa svojim upraviteljem - a ako vam on nije na raspolaganju promijenite ga. Očistite žbuku oko pukotina do konstrukcije (do cigle).

Ako treba sa cijelog zida uklonite žbuku. Također uklonite sve labavije dijelove žbuke sa stropa, naravno pažljivo. Počistite zgradu od otpada novog i starog. Zovite vatrogasce ako imate veći problem dimnjaka na krovu i potreban je pristup ljestvama sa ceste. Realno ako sve uspijete pripremiti kako sam gore naveo na jesen bi mogli početi sanirati zgradu da se vrati u prijašnje stanje. I tu je kvaka: neophodnom sanacijom vračate zgradu u prijašnje stanje najbolje što se može - no zgrada vam je opet potresno neotporna za idući veliki potres. I zbog toga morate odlučiti da li možete financijski podnijeti puno skuplji zahvat i protupotresno rekonstruirati zgradu da odgovara današnjim potresnom riziku. Ili barem približno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Crvene naljepnice "neuporabljiv objekt" - građevina je u takvom stanju da u njoj nije sigurno boraviti osim vjerovatno nakratko i uz oprez da se uzmu neophodne stvari. Moguće da je jasno da se građevina mora rušiti i graditi nova ili vrlo vjerojatnije potrebno je napraviti od strane "statičara" detaljni i dugotrajniji pregled da se donese prva odluka šta dalje sa zgradom. U svakom slučaju, nema brzog povratka domu.

"Vrlo lako je mogao biti onaj magnitude 6.5"

Nakon što ste dobili ove naljepnice, dalje sami morate poduzimati radnje prema gornjem opisu. Nitko neće dalje dolaziti za sada, osim eventualno vatrogasaca/alpinista i ekipe sa autodizalicama koji po gradu pomažu maknuti prijeteće dimnjake. Napravite ono što sami možete odmah, pomognite sudsjedu i pričekajte razvoj situacije i nove obavijesti Gradskog kriznog stožera. Napominjem da od danas "statičari" više ne idu u brze preglede oštećenih zgrada jer institucije nisu bile spremne na potres, a niti na nas. No nadam se da će se i to što treba, hitno riješiti da posao završimo do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zapamtite - udario nas je potres magnitude 5.5 po Richteru, a vrlo lako je to mogao biti 6.5, što je 10 puta jači potres i tada bi bilo puno žrtva, a zgrada srušenih da i ne govorim. Nove zgrade se projektiraju na magnitudu 6 do M po Richteru, tj. 8 do 9 po MCS ovisno o lokaciji. Znači test smo preživjeli, svi osim nevinog anđela Anamarije iz Đorđićeve. I nemojte njenu žrtvu zaboraviti - za njeno stradanje je odgovorno cijelo društvo koje joj je moralo osigurati siguran boravak u svojem gradu. A to se postiže jasnim zakonima koji se poštuju na svim razinama. Između ostalog i Zakona o gradnji", napisao je na Facebooku.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo