BORBA ZA EUROPSKI TRON / Statistika 'pali' srednjoškolce: Berba medalja na Statističkoj olimpijadi - 'Pa mi smo prvakinje!'

Image
Foto: Thinkstock

Statistika je zanimljiva srednjoškolcima, to više nije vijest, već polako postaje pravilo

30.3.2019.
10:13
Thinkstock
VOYO logo

Pobjedničke ekipe nacionalne faze natjecanja druge Statističke olimpijade, završene u petak u Zagrebu, su učenici zagrebačke V. gimnazije koji su pobijedili u kategoriji 3. i 4. razreda, dok su učenici Srednje škole Biograd na Moru bili najbolji u kategoriji 1. i 2. razreda.

Završni događaj ove, druge po redu, Statističke olimpijade okupio je u petak u Algebra Labu dvjestotinjak uzvanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistička olimpijada jedinstveno je natjecanje za učenike srednjih škola u organizaciji Državnoga zavoda za statistiku (DSZ) i dio je Europskoga statističkog natjecanja. U drugoj godini održavanja pobudila je još veće zanimanje nego u prošlogodišnjemu premijernom izdanju.

To prije svega pokazuju brojke pa su se tako 542 ekipe i 1615 sudionika iz čak 95 srednjih škola u Hrvatskoj počele sredinom siječnja natjecati rješavanjem triju ispita kako bi zaslužili prolaz u drugi krug nacionalne faze u kojem je 139 ekipa na raspolaganju imalo tri tjedna da na temelju zadanoga seta podataka svoje analize predstave kreativnim i stručnim prezentacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika je zanimljiva srednjoškolcima, to više nije vijest, već polako postaje pravilo

Statistika je zanimljiva srednjoškolcima, to više nije vijest, a tu činjenicu ovo jedinstveno natjecanje polako pretvara u pravilo, istaknuo je istaknuo je organizator. .

"Ovo natjecanje izvuklo je iz nas maksimum. U jednom trenu izgledalo je da sve ide u krivo, no onda smo odlučile još više zapeti. Presretne smo! Pa mi smo prve u državi!“, izjavila je Klara Čelan, članica pobjedničke ekipe iz V. gimnazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostala mjesta među finalistima pripala su ekipama iz Varaždina. Naime, drugo i treće mjesto u objema kategorijama zauzeli su učenici iz baroknoga grada, čime su potvrdili da mladi Varaždinci zaista vole statistiku jer su i prošlogodišnji pobjednici također dolazili iz grada s obale Drave.

"Ove godine smo se malo više potrudili. Od pet ekipa, ova pobjednička je bila baš uporna i zainteresirana. Drago mi je da su to riješili na svoj jedinstven način. Ova pobjeda će sigurno pozitivno utjecati na druge učenike“, smatra Davorka Demo, mentorica pobjedničke ekipe iz Srednje škole Biograd na Moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknuto, ovakav angažman učenika i njihovih mentora daje vjetar u leđa organizatorima kojima je od prvoga dana natjecanja cilj bio promicanje statističke pismenosti i veća zastupljenost statistike u nastavnom programu.

Za tu je svrhu ove godine komunikacijski tim DZS-a pojačao svoje promocijske aktivnosti te nastavio s pružanjem kontinuirane podrške učenicima i mentorima u svim fazama natjecanja. Uspjehu Statističke olimpijade nemjerljivo su pridonijeli ambasadori, žiri, promotori te sponzori natjecanja, koji su osigurali bogat fond nagrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nacionalne, slijedi europska faza natjecanja, u kojoj će se dvije ekipe po kategoriji, zajedno s vršnjacima iz 15 zemalja, boriti za titulu najbolje statističke ekipe u Europi. Svoje mjesto na europskom tronu pokušat će izboriti izradom kratkoga videa na temu "Statistička slika Europe" ("Europe reflected in statistics").

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo