htio ponuditi pomoć... / Status objavio, pa izbrisao: Kako je Đakić slučajno otkrio planove za privatizaciju poduzeća iz Slatine

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U objavi Đakić predlaže sastanak i dogovor oko vlasničkih promjena u tvrtki u većinskom vlasništvu CERP-a, odnosno države

16.4.2021.
10:00
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Zanimljiv je status objavio, pa izbrisao HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić. U toj crtici spominje Prvo plinarsko društvo, Centar za restrukturiranje i prodaju, Hrvatsku poštansku banku, Mariju (vjerojatno ministricu poljoprivrede Vučković), izvjesnog Darka (možda ministra Horvata) i Duhan (tvrtku Agroduhan Slatina).

U objavi Đakić predlaže sastanak i dogovor oko vlasničkih promjena u tvrtki u većinskom vlasništvu CERP-a, odnosno države. Novi potencijalni kupci koje, kako se da zaključiti iz ove pogreškom javno objavljene prepiske s nepoznatim sugovornikom, preferira Đakić je Prvo plinarsko društvo, odnosno Enna Grupa. Đakićev mini-akcijski plan za privatizaciju poduzeća u kojem bi PPD trebao, kako navodi "uz mali diskont", kupiti potraživanja od CERP-a i rebus koji nije teško dešifrirati objavljujemo u cijelosti bez lektorskih intervencija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebali bi napraviti sastanak Marija, Darko, CERP i PPD da dogovorimo način. Dakle, najjednostavnije je da PPD kupi potraživanja od CERP-a, Marije i HPB-a uz neki diskont jer to Duhan nikada neće moći platiti i to PPD pretvori kroz dokapitalizaciju u vlasništvo i onda još ulože u proizvodnju i RH ostane manjinski vlasnik pa na kraju ako želi može prodati vlasništvo PPD-u."

Đakića smo pitali što je mislio sugerirajući sastanak, temu, sudionike i na kraju zaključak oko sudbine poduzeća i otkupa potraživanja. „

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma to je odgovor na moje pitanje što bi trebalo napraviti da se ostvari opstanak duhanske proizvodnje na prostorima panonskog bazena gdje je 95 posto proizvodnje duhana! Slučajno se smrz'o mobitel!", odgovorio nam je u poruci. Napisao da se kao zastupnik iz Virovitičko-podravske županije htio informirati i ponuditi svoju pomoć, no nije jasna koja bi bila njegova uloga na sastanku i dogovoru koji predlaže.

Iako je u slučajno objavljenom statusu na društvenim mrežama spominjao kako bi PPD (riječ je o ENNA Grupi koja je razgranala svoje poslovanje od plinskog biznisa do poljoprivrede), tvrdi da je samo čuo da postoji interes PPD-a prema poduzeću Agroduhan, ali da mu to nije potvrđeno. Kaže s kako s ljudima iz kompanije kojoj je na čelu Pavao Vujnovac nije kontaktirao. CERP bi, smatra, morao raspisati natječaj za prodaju Agroduhana ili dokapitalizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je inače već dokapitalizirala tu tvrtku koja se bavi otkupom duhana i u kojoj država drži 70 posto vlasništva, što zapravo znači da se država osim javnih poslova bavi i proizvodnjom duhana. U veljači prošle godine Vlada je odobrila 7,55 milijuna kuna iz proračuna za osiguranje nužne stabilizacije poslovanja te tvrtke kako bi se ostvarili potrebni uvjeti za postupak dokapitalizacije te tvrtke.

Taj iznos upotrijebit će se, pisalo je u odluci Vlade, za podmirenje dospjelih obveza prema kooperantima. akva argumentacija daje naslutiti kako se radi o jako velikoj tvrtki čiji stečaj može imati “iznimno negativne posljedice za gospodarstvo RH”, u stvari je riječ o kompaniji čiji se godišnji prihod kreće oko 50 milijuna kuna, ostvaruje dobiti od milijun kuna, ima 57 stalno zaposlenih radnika, i koja je od 2008. do 2014. prošla predstečajnu nagodbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za restrukturiranje i prodaju je 2017. neuspješno pokušao prodati dionice ove tvrtke. Vlada je u prošlogodišnjoj odluci o dokapitalizaciji zapravo Agroduhan tretirala kao strateški važnu kompaniju čiji problemi mogu srušiti domaće gospodarstvo, no riječ o kompaniji čiji se godišnji prihod kreće oko 50 milijuna kuna, ostvaruje dobiti od milijun kuna i ima 57 stalno zaposlenih radnika.

Ministarstvo poljoprivrede ove je godine povećalo državne potpore za proizvođače duhana za još jednu kunu po kilogramu i tako kompenzirala niske otkupne cijene. Za to su se dodatno izdvojila 42 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakić nam je odgovorio da misli da svatko tko ima kapitala tu može „napraviti dobar posao”.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo