MENTALNO ZDRAVLJE / Stavili smo život na čekanje, vrijeme je za inventuru: Covidovih 13 u potrazi - Kako smo svi mi?

Image
Foto: RTL / Pixabay

13 stručnjakinja za različita područja psihologije pita: 'Kako smo? – život u Hrvatskoj u doba korone'

9.5.2020.
12:25
RTL / Pixabay
VOYO logo

Kako se osjećate, što vas brine, kako se ponašate i o čemu razmišljate tijekom i nakon pandemije koronavirusa - pitanja su na koja odgovore traži 13 profesorica, asistentica i suradnica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Covidovih 13). Kroz istraživanje psihičkih posljedica pandemije koronavirusa uz pomoć svojih sugrađanki i sugrađana žele saznati: Kako smo svi mi?

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Otkad je sve ovo počelo, dogodilo su nam se velike stvari, veliki stresovi kao što je pandemija, kao što je potres, ali i neke male stvari kao što je nedostatak frizera, činjenica da moramo stalno biti sa svojim ukućanima, da moramo raditi online, da nam djeca idu u online školu - sve su to veliki izvori stresa'', objasnila je klinička psihologinja Nataša Jokić-Begić.

''Bavim se organizacijskom psihologijom već 13 godina. NIsam ni sanjala da bi se naši poslovi mogli toliko promijeniti u samo nekoliko dana'', dodaje Darja Maslić Seršić čije je područje psihologija rada.

''U istraživanje smo krenule iz dva razloga – nas zaista zanima kako su naši sugrađani i sugrađanke, a kad to saznamo možemo im ponuditi ono što znamo najbolje, a to je cijeli niz predavanja, strategija, radionica i načina kako da im bude bolje'', istaknula je Anita Lauri Kurajlija koja se bavi kliničkom i zdravstvenom psihologijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL / Pixabay
Image
Foto: RTL / Pixabay

Covidovih 13 čine još i Ivana Hromatko - biološka i evolucijska psihologija; Tanja Jurin - klinička psihologija i psihologija seksualnosti; Željka Kamenov i Jasmina Mehulić - socijalna psihologija; Gordana Keresteš i Gordana Kuterovac Jagodić - razvojna psihologija; Una Mikac – psihometrija; Claire Sangster Jokić – psihologija svakodnevnih aktivnosti; Meri Tadinac – biološka i evolucijska psihologija te Jasmina Tomas – psihologija rada i organizacijska psihologija.

Pozivaju sve da se uključe u istraživanje jer im je važno sudjelovanje što većeg broja ljudi pa tako žele čuti kako su studenti i studentice - kako se nose s problemima i koje brige imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jer znamo koliko je mentalno zdravlje važno!'

Umirovljenike i umirovljenice rijetko se pita kako su i što misle, a ovim istraživanjem upravo od njih žele čuti kako su. Ali i od zaposlenih – kako je raditi od kuće, kako je organiziran posao i kako se osjećaju. Kao i od nezaposlenih - mnogi su izgubili posao, neki zbog pandemije, neki i prije nje, i važno je čuti kako se oni nose sa svime i kako izgleda njihova svakodnevnica.

Također, ako ste u intimnoj vezi - neovisno o tome živite li trenutno s partnerom ili partnericom, ili odvojeno, važno je da provjerite kakvi su vaši osjećaji, kako se odnosite jedno prema drugome, kako funkcionira vaša veza. A psihologinje žele znati i kako je biti roditelj u doba korone te naglašavaju da je važno da u istraživanju sudjeluju i djeca te zahvaljuju svima koji će im pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nakon što ispunite uvodni zajednički dio istraživanja, ovisno o vašim životinim ulogama nude se personalizirani dijelovi istraživanja u kojem možete napraviti inventuru svojih osjećaja i razmišljanja iz uloge roditelja, zaposlenika, nezaposlenih, studenata i učenika, djece, umirovljenika, poslodavaca.

Image
Foto: Covidovih 13
Image
Foto: Covidovih 13

''Pozivam vas da sudjelujete u istraživanju jer će njegovi rezultati pomoći da bolje znamo što se s ljudima događa u krizi, a nakon toga da im znamo bolje pomoći'', poručila je dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vesna Vlahović-Štetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovanje u istraživanju je dobrovoljno, a povjerljivost informacija u istraživanju je zajamčena. Podaci će biti čuvani u skladu s Etičkim kodeksom psihološke djelatnosti i Etičkim kodeksom istraživanja s djecom, napominju znanstvenice upućujući na istraživanje i poručuju: ''Pomozite nam da saznamo kako smo svi mi''.

''Odgovori će nama pomoći da bolje razumijemo vaša iskustva i da dobijemo smjernice za rad s onima koji će smatrati da im je potrebna stručna psihološka pomoć. Vi ćete nama pomoći da znamo kako ste, da vas bolje razumijemo, pomoći ćete i znanosti i struci, a mi ćemo vama prenijeti svoje znanje i već će vam sama anketa pomoći da napravite inventuru i ponuditi vam smjernice'', objašnjavaju psihologinje, koje za ispunjavanje ankete nude povratne informacije o vašem mentalnom zdravlju, savjetovanja i webinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketu možete ispuniti OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo