SOLIDARNOST / Stavovi građana prema EU su podijeljeni: Što uoči govora o stanju Unije kažu hrvatski europarlamentarci

Vremena su izazovna, vlada nesigurnost u budućnost zajednice pola milijarde ljudi

12.9.2020.
9:07
VOYO logo

''Koronagodina'' stavila je na test institucije, a pokušaj odgovora na zdravstvenu i gospodarsku krizu bit će ključna rasprava o proračunu Europske unije koji se tiče i Hrvatske.

Image
PREMIJERI NA BLEDU /

Plenković slao poruke solidarnosti, Vučić, Orban i Janša sipali optužbe na račun europskih lidera

Image
PREMIJERI NA BLEDU /

Plenković slao poruke solidarnosti, Vučić, Orban i Janša sipali optužbe na račun europskih lidera

''Ono što je za Hrvatsku najbitnije jest da bude dovoljno sredstava za konkretnu solidarnost onima koji su najpogođeniji krizom, a to se odnosi prije svega na sektore, na turizam'', istaknuo je europarlamentarac Karlo Ressler.

Uz financiranje programa, europski zastupnik Tonino Picula očekuje i odgovore na izazove u sedam područja ključnih za budućnost Unije, među kojima je i Europski zeleni plan: ''Korona je bila dodatni udarac našoj nagriženoj europskoj solidarnosti baš u trenutku kada je trebalo više Europe''.

Ako se odgovori na izazove, Picula se nada buđenju optimizma. No, građani su podijeljeni. Prema istraživanju među 27 članica, 45 posto građanki i građana osjeća nesigurnost u Uniji, dok 41 posto gaji nadu u budućnost. Zbog krize je bez prihoda ostalo 28 posto građanki i građana Unije, a u Hrvatskoj njih 35 posto. Financijsku pomoć od obitelji i prijatelja u Europi je zatražilo devet posto građanki i građana, a 15 posto u našoj zemlji.

''Reakcija europskih institucija na pandemiju je bila spora. Vidjeli smo jednostrane odgovore država članica i sve je to dovelo u pitanje međusobno povjerenja članica i građana u Uniju'', upozorio je Picula, a Ressler kaže: ''Poprilično je to očito u ostalim mediteranskim državama kao što je Španjolska, Portugal i Italija gdje je gospodarski pad u drugom tromjesečju bio još veći, a za Hrvatsku je bitno da ta podrška bude što snažnija''.

Predstavnici europskih građanki i građana propitkivat će rad Europske komisije, a već iduće srijede raspravljat će i o stanju Europske unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike