traži ostavku / Stazić: 'Skidanjem izložbe o Ani Frank osramotili smo se pred svijetom'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od ministra Barišića traži smjenu ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku. 'Ako ministar Barišić ne zna kako pokrenuti taj postupak neka ga prepiše iz nekih ranijih postupaka, to očito zna', zaključuje Stazić

20.1.2017.
11:27
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić poručio je u petak kako se Hrvatska skidanjem izložbe o Ani Frank u Tehničkoj školi u Šibeniku osramotila pred svijetom te je pozvao Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da održi hitnu sjednicu, a od ministra obrazovanja Pave Barišića očekuje da smijeni ravnatelja te škole.

"Prošlo je manje od 24 sata od otvaranja pa do zatvaranja međunarodne izložbe o Ani Frank u Tehničkoj školi u Šibeniku. Razlog je protivljenje ravnatelja škole, izvjesnog Josipa Belamarića da u sklopu svjetski poznate priče o stradanju židovske djevojčice koja je likvidirana u nacističkom logoru Bergen Belsen budu prikazani i dijelovi o stradanju djece u kvislinškoj NDH", rekao je Stazić nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je, podsjeća, o međunarodnoj izložbi 'Ana Frank - povijest za sadašnjost' koja na tridesetak panoa prikazuje život i tragediju male Ane i njezine obitelji tijekom Drugog svjetskog rata.

"Izložba je do sada bila u četrdesetak zemalja. Gostovanje je u Hrvatskoj rezultat suradnje kuće Ane Frank iz Amsterdama i hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja iz Zagreba. Izložba je koncipirana u Hrvatskoj kao i u svim drugim zemljama iz dva dijela. Prvo je europski dio, a drugi je dio holokausta na teritoriju zemlje u kojoj se izložba postavlja. Taj hrvatski dio izložbe je upečatljiv, sažet, vrlo potresan bez ideološke obojenosti i političke instrumentalizacije", isticao je Stazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor hrvatskog dijela izložbe povjesničar Miljenko Hajdarović pokazao je, kazao je SDP-ovac, i nedavne ratove na ovim prostorima pa tako i Domovinski rat, prije svega kroz stradanja djece.

"Ali ravnatelju Belamariću smetalo je tih šest hrvatskih panoa, njemu je smetalo to što su ustaše na njima prikazane kao koljači i kao oni koji su djecu ubijali izgladnjivanjem. Do sada nije bilo problema u drugim hrvatskim gradovima. U tri godine izložba je bila u 23 grada u različitim javnim prostorima, muzejima, galerijama, osnovnim i srednjim školama i fakultetima", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smetalo je, kaže, ravnatelju što nije prikazan i Goli otok, stradanja na Golom otoku. "Ali čovjeku nikako nisu mogli objasniti da tema izložbe nije infobiro nego holokaust, a čovjek očito nema kongitivnih sposobnosti da tako nešto razumije...I napravljena je sramota. Ponovno smo se osramotili pred svijetom. Očekujemo od predsjednika Vlade da uputi pismo isprike jer to organizator zaslužuje. Mogli bismo možda očekivati od predsjednice Republike da isto takvo pismo isprike uputi i Svjetskog židovskom kongresu, ali ona je sad previše zauzeta oko saniranja svojeg putovanja u SAD", rekao je Stazić.

Od ministra Barišića zahtjeva da pokrene postupak smjene ravnatelja jer, kako je rekao, ničim ne zaslužuje biti ravnatelj. "Ako ministar Barišić ne zna kako pokrenuti taj postupak neka ga prepiše iz nekih ranijih postupaka, to očito zna", ustvrdio je Stazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborska zastupnica HSS-a Ana Marija Petin koja je također zatražila stanku na početku saborskog zasjedanja upozorila je na nedostatak liječnika primarne zdravstvene zaštite, posebice u ruralnim sredinama.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo