KOLIKO MINISTRI TROŠE / Štedi li se u hrvatskim ministarstvima: provjerili smo koliko su ministri protekle tri godine trošili na reprezentaciju

Kada troše na putovanja, jela, pića, mobitele - onda se političari u naizgled manjim iznosima znaju zaletjeti i do vrtoglavih milijuna

22.2.2017.
18:50
VOYO logo

Na skupe večere, pića, promidžbeni materijali, konferencije ministri su prošle godine potrošili oko 11 milijuna kuna. Na reprezentaciju najviše troši ministarstvo obrane u prosjeku milijun i 500 tisuća kuna svake godine, najviše zbog međunarodnih konferencija. Na početku gospodarske krize ministri su trošili i do 60 milijuna godišnje, sad je taj trošak i do pet puta manji.

Ali, neki se ipak polako vraćaju većoj potrošnji. Zmajlović je 2014. potrošio 74 tisuća kuna. 2015. 130 tisuća kuna, a Mostov Dobrović trošak gotovo udvostručuje na 245 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je i u Ministarstvu regionalnog razvoja. Grčić je trošio od 390 do gotovo 500 tisuća kuna, a Tolušić i Žalac dižu na oko 760 tisuća kuna. Povećanje se, kažu, uglavnom odnosi na obavezna putovanja u Bruxelles. Rastrošniji su i u Ministarstvu prometa.

Za vrijeme Hajdaš Dončića trošilo se  do 200 tisuća, a  Butković povećava na 250 tisuća kuna. Ministri uglavnom nisu bili raspoloženi za izjave, osim onih štedljivih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ministarstvu branitelja odgovorno se odnosimo prema svakoj kuni iz proračuna", rekao je minista branitelja Tomo Medved. Srezali su troškove za pola, a od tih 77 tisuća čak 75  otpada na međunarodne konferencije.

"Što se tiče troškova kartice gotovo da ih i nema niti ih koristimo", istaknuo je Medved. Uštedili su i u Ministarstvu vanjskih poslova. Pusićeva je na jelo, piće i konferencije trošila  preko milijun kuna, a Kovač i Stier te iznose smanjuju na 765 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Ministarstvu pravosuđa smatraju da su uveli red. "Uveli smo maksimalnu disciplinu. Smanjikli smo 40 posto ukupno troškove za dnevnice, smještaj i reprezentaciju", rekao je Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje

Za vrijeme Miljenića ti su troškovi bili do 145 tisuća kuna, a prošle godine smanjeni su na gotovo 90 tisuća kuna. Sva tri premijera u posljednje tri godine na te stavke troše oko 40 tisuća kuna, a Ured predsjednice je prošle godine troškove povećala s 840 tisuća kuna - na milijun i 79 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo