razdoblje od tri godine / Šteta se broji u milijunima: optužnica protiv šefa centra koji provodi državnu maturu, sa studentima sklapali fiktivne ugovore

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

U taj je plan, navodi se u priopćenju, uključio i trećeokrivljenicu koja je u tu i svrhu pronašla 19 studenata, s kojima su sklapani fiktivni ugovori

30.12.2017.
16:03
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanjaGorana Sirovatke i još tri osobe zbog niza kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

U priopćenju objavljenom na stranicama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, koje ne navodi imena, stoji kako tužiteljstvo tereti Sirovatku da je od 20. siječnja 2010. do 30. travnja 2013., zajedno sa svojim suradnikom zaduženim za rukovođenje radovima studenata na pripremi i obradi ispitnog materijala, "napravio plan da se okoristi sastavljanjem fiktivnih ugovora o djelu studenata na tim poslovima i prisvajanjem novčanih sredstava isplaćenih na temelju navedenih ugovora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U taj je plan, navodi se u priopćenju, uključio i trećeokrivljenicu koja je u tu i svrhu pronašla 19 studenata, s kojima su sklapani fiktivni ugovori.

Nakon što bi im uplatili novac, studenti su ga podizali i davali okrivljenicima od kojih su dobivali deset posto provizije. Ukupno se radilo o gotovo 1,3 milijuna kuna, koje je, tvrdi tužiteljstvo, mahom za sebe zadržao drugookrivljeni Sirovatkin suradnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i optužba protiv bivšeg ravnatelja da je od 19. listopada 2010. do 6. rujna 2012. omogućio jednoj tvrtki da za Centar nabavlja sigurnosne vrećice za pakiranje ispitnog materijala za državnu maturu bez provođenja propisanog postupka javne nabave, iako je vrijednost nabavljanih sigurnosnih vrećica veća od 70.000 kuna za pojedinu državnu maturu. S tom je tvrtkom, kako ga se tereti, sklopio šest ugovora o nabavi sigurnosnih vrećica ukupne vrijednosti od gotovo 700.000 kuna. Također je, prema sljedećoj točki optužbe, bez propisane provedbe javnog natječaja jednoj tvrtki iz Umaga, deset privatnih osoba i jednom obrtu "omogućio privilegirano obavljanje određenih naplatnih usluga za potrebe centra".

Posljednja optužba protiv Sirovatke odnosi se na nezakonito zapošljavanje osam osoba na razna radna mjesta u Centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo